Szoptatási nehézségek: okok és helyes kezelésük

2020. 12. 17.
|
A szülői fórumokat böngészve gyakran jön szembe a cumizavar témája – mindig abban az összefüggésben, hogy óvakodjunk a cumi és a cumisüveg használatától, mert örökre búcsút mondhat a sikeres szoptatásnak az az anya, aki ezekhez folyamodik.

A cumizavar létezésére nemigen találunk tudományosan megalapozott bizonyítékokat, és vannak helyzetek, amikor a cumi akár még segítség is lehet. A lényeg azonban itt is a részletekben lakozik, nem mindegy, hogy mikor, mit és hogyan.

A cumi a szoptatás ellensége?

Amikor a szoptatás témája szóba kerül, rögtön elhangzik az az örök igazság, hogy a csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a kizárólagos szoptatást javasolja a csecsemő legalább 6 hónapos koráig, de lehetőség szerint még azon is túl. A sikeres szoptatás azonban nem mindig jön magától, sőt sok édesanya nagyon is megküzd azért, hogy babáját minél tovább szoptathassa. Szinte törvényszerűen se szeri, se száma azoknak a tudományos elemzéseknek vagy akár laikus vélekedéseknek, melyek azt kutatják, mely tényezők gátolhatják azt, hogy az anya addig szoptathasson, ameddig szeretne – és ameddig a szakemberek tanácsolják.

Az bizonyítottnak látszik, hogy az anyai dohányzás, az anya szülés utáni depressziója, illetve az anya iskolázottsága és szoptatással kapcsolatos tájékozottsága hatással van arra, hogy megpróbálkozik-e egyáltalán a szoptatással és ha igen, milyen hosszan tart ki mellette. Arra vonatkozóan azonban már kevésbé egyértelműek a bizonyítékok, hogy például a szülés módja miként befolyásolja a szoptatás sikerét, de vannak arra utaló jelek, hogy a császármetszés negatívan hathat rá.

A felvetett okok között kitüntetett helyet foglal el a cumi és a cumisüveg. Úgy tűnhet, hogy a cumisüveg könnyen eltántoríthatja a babát a szopástól, melynek okaként leginkább azt hozzák fel, hogy a cumisüvegből könnyebben hozzájut a baba a táplálékhoz, mint a szopás fáradságos munkájával, illetve a cumisüveg használata egészen más szopási technikát kíván tőle, így könnyen „elfelejti”, miként bánjon az anyai mellel.

A jelenség nevet is kapott: cumizavar.

De létezik-e egyáltalán cumizavar?

Bár a laikus fórumokat és a női magazinokat olvasgatva úgy tűnhet, hogy a cumizavar jelensége tudományosan megalapozott tény, ez még akkor sincs így, ha a Google-keresés a másodperc tört része alatt százezres nagyságrendű találatot ad a „nipple confusion” (szó szerint mellzavar) kereső kifejezésre, melyet a laikus média gyakran a cumizavar szinonimájaként használ azt sugallva, hogy a cumizavar a cumihasználat szoptatásra gyakorolt káros hatásait jelöli.

Ám a mellzavar egészen mást jelent, a cumizavar fogalma pedig csak elvétve bukkan fel a tudományos szakirodalomban, akkor is többnyire gyenge módszertannal lefolytatott, spekulatív vizsgálatok kapcsán. A valódi mellzavarnak két formája ismeretes: az egyik, amikor az újszülött valamilyen okból nem képes hatékony szopási technikát kialakítani arra, hogy megfelelő mennyiségben és ütemben hozzájusson az anyatejhez, a másik, amikor egy már jól szopó baba hirtelen, minden átmenet nélkül elutasítja az addig elfogadott anyamellet.

Bár a mellzavar mindkét formája összefüggésben áll valamilyen módon a cumihasználattal, ám máig nem tisztázott, hogy valóban a cumisüveg-használat befolyásolja negatívan a szoptatás időtartamát és gyakoriságát, vagy az anya éppen azért fordul a cumisüvegből történő tápláláshoz, mert a szoptatás során nehézsége támadt, az megszakadt vagy valamilyen okból lehetetlenné válik. Azok, akik szerint ebben a szituációban a cumihasználat nem oka, hanem következménye a szoptatás akadályozottságának, leginkább azt a logikus érvet hozzák fel, hogy a szopóreflex olyan veleszületett reflexforma, melyet a csecsemő nem „felejt el” ennyire könnyen és rövid idő alatt, illetve nem lehet őt ennyire könnyedén kondicionálni arra, hogy elhagyja ezt az ősi reflexet.

A szopóreflex velünk születik, de nem mindig tökéletes

Általános vélekedés, hogy minden baba úgy születik, hogy rendelkezik a szopás képességével, ami alapvetően igaz is. Ez azonban nem jelenti azt is, hogy ez egyben hatékony szopást is jelent – hiszen ha így lenne, akkor nem létezne az imént említett mellzavar.

A szopás több, főként mechanikai tényező bonyolult együttjátéka, melyhez az anyai mell speciális sajátosságai és a csecsemő aktív közreműködése szükséges. Az anyai mellbimbó szövete kivételesen rugalmas, melynek eredményeként akár eredeti hosszának kétszeresére is képes megnyúlni, ugyanakkor a baba nyelve és szájpadlása között felére is képes összenyomódni. Erre annál is inkább szükség van, mert a tej kilövellése maximális kompresszió mellett jön létre. A csecsemő nyelvén kívül orcáit használja leginkább szopás során, melyekkel passzív szívóerőt gyakorol az anyai mellre. Ez tűnik a legfontosabb tényezőnek a tej kinyerése szempontjából, amin túl viszonylag kisebb jelentősége van a nyelv és a lágyszájpad unduláló mozgásának, illetve az állkapocs mozgatása által létrehozott negatív nyomásnak.

Minden adott tehát a sikeres szoptatáshoz, a valóság azonban rácáfolhat a várakozásokra.

Mellgyulladás és ami ezzel jár

A nem megfelelő szopási/szoptatási technika egyik legismertebb és leggyakoribb következménye az emlőbimbó kisebesedése és a mellgyulladás (masztitisz). A mellgyulladás oka, hogy a szoptatás alkalmával a mell nem ürül ki tökéletesen – akár a tejcsatornácskák elzáródása, akár az ineffektív szopás következtében –, a pangó tej pedig kiváló táptalajt jelent a gennykeltő baktériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához, gyulladást létrehozva.

Az emlőbimbó kisebesedése ellen jó szolgálatot tehetnek a bimbóvédők. Ezek speciális kialakítású eszközök, melyek védik a bimbó érzékeny bőrét a szopás okozta mechanikai hatásokkal és a felázással szemben.

Amikor a cumi segít

Bár sokszor a cumit és a cumisüveget a babák esküdt ellenségeként állítják be, vannak olyan szituációk is, amikor ezek használata akár pozitív hatású is lehet. Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai társasága (AAP, American Academy of Pediatrics) például arra hívja fel a figyelmet 2005-ben közzétett ajánlásában, hogy a cumihasználat protektív hatású lehet a hirtelen csecsemőhalál szindrómával (SIDS, sudden infant death syndroma), közkeletű nevén a bölcsőhalállal szemben. Több körülményről is bebizonyosodott, hogy csökkenti a SIDS kockázatát, például a baba hasonfekvő helyzetének kerüléséről, a baba túlhevülésének megakadályozásáról alvás közben vagy a passzív dohányexpozíció kiiktatásáról. Ebbe a sorba tartozik a cumihasználat is, ugyanis a statisztikák szerint ritkább a SIDS azon csecsemők között, akik cumiztak.

Miközben továbbra sincsenek tudományosan megalapozott bizonyítékok arra, hogy a cumizavarnak nevezett jelenség létezik, a SIDS rizikójának mérséklésén túl egyéb előnyös hatásai is igazolódtak a cumihasználatnak. Szigorúan orvosi szempontból nincs érv a cumiztatás ellen, ugyanakkor a cumizás enyhítheti az orvosi beavatkozások okozta fájdalmat, illetve egyes adatok szerint a cumihasználat kedvezően befolyásolhatja a koraszülöttek fejlődését.

Ha cumi, akkor milyen legyen?

A bimbóvédők és a cumik is alapvetően kétféle anyagból készülhetnek: latexből vagy szilikonból. Mindkét anyag mellett és ellen is felhozhatók érvek, a választás mindig egyéni körülmények és preferenciák kérdése.

A szilikon kevésbé okoz allergiás reakciókat és jobban ellenáll a mechanikai igénybevételnek, melynek leginkább a fogzási időszakban van nagy jelentősége. Könnyebben tisztítható, ugyanakkor merevebb, keményebb, nehezebben igazodik az emlőbimbóhoz vagy a baba ajkaihoz. A latex puhább, így talán kevésbé befolyásolja a fogzást, és azt tartják, hogy érzetében jobban hasonlít az anyamellhez. Számításba kell venni ugyanakkor, hogy a latex erősebb allergén, mint a szilikon.

Ami a cumi alakját illeti, ma már különféle alakú és méretű cumik kaphatók. Bár abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy a hagyományos alakú cumik károsan befolyásolhatják a fogfejlődést, azzal kapcsolatban nincs konszenzus, hogy az úgynevezett „fogszabályozós” modellek mennyiben zavarják vagy nem zavarják meg azt. Az ideális persze az lenne, ha a fogzás időszakában már teljesen el lehetne hagyni a cumit, ez azonban sokszor nehezen ültethető át a gyakorlatba. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy a cumi vagy az ujjszopás előnyösebb-e ebből a szempontból, mindkettő mellett és ellen is vannak érvek.

Összefoglalás

A cumizavar kifejezés igen elterjedt a szülők körében, arra azonban nincsenek tudományosan megalapozott érvek, hogy ilyen valóban létezne abban a formában, hogy a cumi vagy cumisüveg használata aláásná a szoptatás sikerét. Nem egyértelmű ugyanis, hogy a cumihasználat és a szopás/szoptatás eredményességének csökkenése közül melyik az ok és melyik az okozat. Vannak helyzetek, amikor a cumihasználat előnyös is lehet, ilyen a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatának csökkentése, fájdalmas orvosi beavatkozások során a baba kényelmének javítása, illetve esetleg a koraszülöttek fejlődésének elősegítése.

Az anyatej kétségkívül a baba ideális tápláléka, ezért alapvetően fontos a szoptatás népszerűsítése és segítése, azonban nem szabad, hogy ezt az anyák elviselhetetlen nyomásként, teljesíthetetlen társadalmi elvárásként éljék meg – ez a lelki teher ugyanis önmagában is a sikeres szoptatás ellenében hathat.

Forrás: medicalonline.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Februári akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 299 Ft

44,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain® Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 599 Ft

80 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 499 Ft

100 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apranax Dolo filmtabletta

30 db

1 599 Ft

53,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

2 199 Ft

73,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Magnézium 250mg + B6 filmtabletta

90 db

2 649 Ft

29,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 599 Ft

185,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 699 Ft

37 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Linex® Flora élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 899 Ft

103,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® NEO bukkális tabletta

90 db

3 799 Ft

42,2 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

12 db

899 Ft

74,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 699 Ft

56,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 699 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 199 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algopyrin 500 mg tabletta

20 db

2 049 Ft

102,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Magnézium B6 tabletta

60 db

1 099 Ft

18,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Otrivin Rapid Mentol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 249 Ft

224,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 799 Ft

80 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 799 Ft

199,9 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® 20 mg filmtabletta

21 db

2 799 Ft

133,3 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

50 db

2 099 Ft

42 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el