Hobbitok tényleg léteztek?

A nagyjából két évtizede egy indonéziai szigeten felfedezett feltételezett kis emberfaj, a Homo floresiensis (gyakran használt, nem hivatalos nevén hobbit) fosszíliája máig megosztja a kutatókat.

Colleen B. Young, a Missourii Egyetem végzős antropológus hallgatóját mindig is foglalkoztatta, hogy az emberek miként hatottak környezetükre, illetve a környezet miként hatott rájuk. Young úgy gondolja, hogy a hobbit egy hosszabb lábú embertípusból fejlődött ki, hogy megfeleljen az elzárt szigeti körülményeknek.

Fotó: University of Missouri

Az ifjú kutató szerint a Homo erectusnál azért fejlődött ki a hosszú láb, hogy segítse a nagyobb utak megtételét. Amikor az emberek megérkeztek az indonéziai szigetre, a nagy test már nem jelentett előnyt a kis távolságok miatt, így a természetes szelekció a kisebb méreteknek kezdett el kedvezni.

Young legújabb tanulmányában több elméletet is vizsgált a Homo floresiensisszel kapcsolatban. Ehhez egy, a kaliforniai Channel-szigetekről származó szigeti szürkerókát elemzett. A szakértő arra jutott, hogy a szigetekre való megérkezés után a rókák testmérete 30 százalékkal csökkent, testrészeik pedig kisebbek lettek, ami feltételezhetően éppen a szigeti körülmények miatt történhetett meg.

Young szerint hasonló zajlott le a Homo floresiensis esetében, a kis méret így nem egy rendellenesség, hanem a szigeti életmód nyoma. A hallgató úgy véli, hogy modellje új lehetőségeket teremthet az antropológiában.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!