Speciális beteglátogató helyiség létesült az Országos Kardiológiai Intézetben

A „Szívünk kamrája” – ezt a nevet kapta az a helyiség, ahol az adventi és ünnepi időszak alatt a kórházban fekvő szívbetegek találkozhatnak szeretteikkel. Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben valósult meg egy olyan formabontó megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a látogatási tilalom alatt is megérintsék egymást a náluk gyógyulók és hozzátartozóik.

A „Szívünk kamrája” egy olyan innovatív kivitelezés, amelynek lényege, hogy egy két bejárattal rendelkező teremben plexi falakkal leválasztottak egy kis szobát, így a hozzátartozók úgy tudnak a szívbeteg gyermekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a látogatási tilalmat.

A látogatók tulajdonképpen nem lépnek be az épületbe, ugyanis a kórház Fehér Holló utcai bejáratnál található két üvegajtó közötti zsilipes részt alakították át „betegsimogató” szobává. A benn fekvő páciensek egy másik ajtón lépnek majd be a „Szívünk kamrájába”, amelyben egy kerek ablaknak köszönhetően egyszerhasználatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Az érintésnek gyógyító és életet meghosszabbító hatása is van, ezért december 5. és január 5. között minden nap 12.00 és 16.00 óra között fél órás beosztásban lehetővé teszik az Országos Kardiológiai Intézetben gyógyulóknak a találkozást és az érintést.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nemcsak szívvel, hanem lélekkel is dolgoznak. A járvány alatt sem feledkeznek meg arról, hogy nemcsak koronavírussal fertőzöttek, hanem szívbetegek is vannak. Empátiával fordulnak a betegeikhez, ezért nem volt nehéz elképzelni, milyen fájdalmas a karácsony közeledtével a látogatási tilalom.

„Mi most úgy szeretjük a betegeinket, hogy megvalósítottuk számukra a Szívünk kamráját. Legyen ez a szoba az a „kamra”, ahol a szívek is találkoznak!” – fogalmazott a Kardiológiai Intézet a közleményében.

Forrás: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!