Palackposta árulkodik a műanyag útjáról

A kutatók által elindított palackok óriási távot tettek meg.

GPS nyomkövetővel ellátott palackokat engedtek a Gangeszbe és a Bengáli-öbölbe. A kísérletet bemutató tanulmány alapján a hulladékok viszonylag rövid idő alatt óriási távon sodródtak. A leghosszabb út 2845 kilométer volt, ezt mindössze 94 nap alatt tette meg egy műanyag.

Fotó: University of Exeter

Az Exeteri Egyetem és a Londoni Zoológiai Társaság a National Geographic Society támogatásával valósította meg a projektet. Emily Duncan exeteri kutató szerint palackpostájuk megmutatja, hogy mekkora utat is tehet meg a szennyeződés. A folyókba vagy óceánokba dobott műanyag hamar a világ túlsó oldalára kerülhet, így valóban globális problémáról van szó.

Összességében megállapítható, hogy a Gangesz palackjai lassabban mozogtak, időnként elakadtak. A tengerben lévő darabok ezzel szemben akadálytalanul sodródhattak. A vizsgálatban összesen 25 palackot használtak, ezeket bójaszerűen alakították ki, hogy ne merüljenek el a bennük lévő elektronikától.

A palackokban lévő hardver nyílt forráskódú, így könnyedén meg lehet ismételni a kutatást, illetve tovább lehet fejleszteni azt. A csapat bízik benne, hogy technikájuk jó eszköz lesz a műanyag mozgásának elemzéséhez.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!