Az olasz, szerb és spanyol szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport megerősítette az eper védőhatását az emlősök alkohol által károsított gyomrában. A kísérletben a kutatók etil-alkoholt adtak a kísérleti patkányoknak, és azt tapasztalták, hogy azokban az egyedekben, amelyek előtte epret fogyasztottak, a gyomor nyálkahártyája kisebb mértékben károsodott.
Az eper más gyomorbetegségek esetén is segíthet
A tanulmány társszerzője, Sara Tulipani elmondta, hogy az eper pozitív hatása nemcsak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságával és a benne található fenolos vegyületek magas szintjével magyarázható, hanem azzal is, hogy kiváltja a szervezet antioxidáns hatású védelmi mechanizmusát és enzimeit. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az eperben gazdag étrend pozitív hatással lehet a szabadgyökök termelődésével összefüggő gyomorbetegségek megelőzésében; a gyümölcs emberben lelassíthatja a gyomorfekély kialakulását.
Áttörés lehet a gyomorfekély kezelésében
A gyomorhurut, vagyis a gyomor nyálkahártyájának gyulladása az alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe, de a rendellenességet vírusfertőzés, nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. aszpirin) vagy a Helicobacter pylori baktérium ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatják. Maurizio Battino, a kutatás olaszországi koordinátora elmondta, hogy az eper fogyasztása ilyen esetekben a behatás alatt vagy után csökkentheti a gyomor nyálkahártyájának károsodását. A kísérlet során kimutatták, hogy a gyomor fekélyesedése azokban az alkohollal itatott patkányokban volt kisebb, amelyek testsúlykilogrammonként 40 milligramm/nap eperkivonatot fogyasztottak. Mivel a gyomorfekély ellen kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, az eperben található vegyületek áttörést jelenthetnek az ilyen jellegű betegségek kezelésében.
A kutatás eredményei a PLOS ONE folyóiratban jelentek meg.
forrás: https://semmelweisfigyelo.hu