Az Arizona Állami Egyetem kutatói által vezetett csapat nemcsak a rendszeres ecetfogyasztás hatásait vizsgálta, hanem azt is, hogy milyen hatással van ez az anyagcserére – vagyis azokra a kémiai folyamatokra, amelyek az élelmiszert energiává és más biológiai anyagokká alakítják. A cél az volt, hogy felderítsék, milyen jótékony hatása lehet, ha valaki rendszeresen visz be a szervezetébe ecetet.
A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik minden nap fogyasztottak belőle, jelentősen, mintegy 86 százalékkal emelkedett meg a szervezetben a nikotinamid, vagyis a B3-vitamin egyik származékának a szintje. Ennek korábban gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítottak már a tudósok.
A Nutrients című tudományos folyóiratban megjelent publikációban azt írják, az adatok azt mutatják, hogy az ecet napi fogyasztása négy héten át javíthatja a depressziós tüneteket az egészséges felnőtteknél, a B3-vitamin metabolizmusának megváltozása pedig hozzájárulhat ehhez a hatáshoz.
A vizsgálatot összesen 28 túlsúlyos, de egyébként egészséges felnőttel végezték el. Őket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai naponta kétszer két evőkanál vörösborecetet fogyasztottak, míg a másik csoport tagjai naponta kaptak olyan tablettát, ami kis mennyiségű ecetet tartalmaz.
A négyhetes kísérlet során a résztvevőknek két standard mentális egészségügyi felmérés kérdéseire kellett válaszolniuk. Míg egyik nem talált különösebb eltérést, a másik teszt – a PH9-Q kérdőív – azt mutatta, hogy a depressziós tünetek 42 százalékkal csökkentek az első csoportnál, míg a tablettát szedők esetében ez a változás 18 százalékos volt.
Bár a vizsgálatot alapvetően egy kis csoporton végezték el, a kutatók úgy vélik, az eredményeket érdemes lehet nagyobb léptékben is megvizsgálni és újra megismételni majd a felmérést. A szakemberek szerint mivel a depressziót nagyon különböző tényezők okozhatják, fontos, hogy minél többféle módon lehessen kezelni azt.
Borítókép: Envato Elements