„Csendes” kórnak nevezik a köznyelvben ezt a betegséget, ami észrevétlenül alakul ki, kezdetben nincsenek tünetei, idővel mégis számos ember ennek következtében hal meg. Az érelmeszesedés okairól, következményeiről és megelőzéséről Dr. Papp Lászlót, a nagyvenyimi Szent Bernát Patika gyógyszerészét kérdeztük.
Hogy alakul ki az érelmeszesedés?Az érelmeszesedés, szaknyelven ateroszklerózis, a verőerek betegsége, ami az erek megkeményedésével, rugalmasságának csökkenésével jár. A betegség kialakulásának többféle oka lehet, ezek közül a leggyakoribb az, amikor az emberi szervezet anyagcsere-folyamataiban felborul egy egyensúlyi állapot, aminek következtében a májunk elkezd a szükségesnél több koleszterint termelni. A koleszterin létfontosságú sejtalkotó, de a túlzott termelődés következtében a vérzsírok helyes aránya megváltozik. Az érfal belső része megsérül, majd ott úgynevezett „plakk” keletkezik. A plakkokat borító kollagénrostokon kalcium rakódik le, az érintett érszakasz pedig ennek következtében elveszíti a rugalmasságát. Az érelmeszesedés következtében romlik az adott érszakasz által ellátott területek vérellátása, ami lehet a szív, agy, vese, tüdő, máj adott területe – ennek következménye viszont a létfontosságú szerveink funkcióinak csökkenése, az idős ember agyi vérkeringése például a fiatalkori felére csökkenhet.
Hogy ismerhetjük fel az érelmeszesedés kezdeti stádiumát? Milyen tünetek jelentkezése után érdemes orvoshoz fordulni?A kezdeti stádiumnak nincsenek klinikai jelei, ezért is nevezik az érelmeszesedést csendes, illetve gyilkos kórnak, és ezért sokan korunk járványának tartják. A laborvizsgálatok eredményeiből (koleszterin, vércukorszint, májenzim-értékek) a háziorvos következtetni tud a betegség „stádiumára”, és úgy gondolom, velünk, gyógyszerészekkel is érdemes konzultálnia a betegnek. A gyógyszerészek szívesen adnak felvilágosítást a megelőzéssel kapcsolatos teendőkről és a terápiában használt gyógyszerekről.
Milyen további betegségekhez vezethet az érelmeszesedés?A vérzsírok magas szintjének következménye az agy, a szív és a verőerek elmeszesedése, ami megnöveli az agyvérzés és a szívinfarktus veszélyét. Ez a folyamat játszik közre a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában, valamint növeli az elhízásra való hajlamot is. A vese ereinek elmeszesedése hipertóniát okozhat. A végtagokon vérellátási zavarok keletkezhetnek, és ez érszűkülethez vezet. A végtagok leromlott vérellátása következtében megnövekszik a véralvadás rizikója, ennek következtében nő a trombózis kialakulásának veszélye, ami pedig halálos kimenetelű embóliákhoz, érszakasz-elzáródásokhoz vezethet.
Milyen gyógyszeres vagy műtéti megoldásokkal kezelhető az érelmeszesedés?A már kialakult érelmeszesedés jelenlegi tudásunk szerint nem visszafordítható folyamat, bár vannak ígéretes gyógyszerek. Az elmeszesedett érszakaszokat el lehet távolítani, ki lehet cserélni, meg lehet tágítani műtéti technikákkal. Ilyen például a koszorúérműtét (Bypass-műtét vagy egy stent behelyezése), ami életmentő beavatkozás. Az érelmeszesedés folyamatának megfékezésére viszont vannak hatékony gyógyszerek, amelyek csökkenteni tudják a máj koleszterintermelését, és ezekkel meg lehet változtatni a vérzsírok rossz arányát is. Jelenleg általánosan elfogadott orvosi gyakorlat a koleszterincsökkentő gyógyszerek prevenciós alkalmazása, mivel ezekkel drámai módon csökkenthető a szívinfarktusok, agyvérzések és egyéb érbetegségek kialakulása.
Kiket veszélyeztet elsősorban ez a betegség?Az érelmeszesedés már a serdülőkor után elkezdődik, és ötvenéves korban az emberek 90%-ánál kimutatható. Előbb-utóbb valamilyen szinten mindenkit elér ez a betegség, viszont sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez minél később és minél kisebb fokon következzen be. A betegség megelőzése mindig egyszerűbb feladat, mint a kezelése. Kiemelten fontos az egészséges életmód és táplálkozás.
Hogyan előzhető meg az érelmeszesedés?Az ateroszklerózis diétájának összeállításakor a szív- és érrendszert védő ételeket részesítjük előnyben, ezért viszonylagos energiaszegénységet, zsír- és koleszterinszegény diétát javaslok. Fontos az optimális testsúly elérése, hiszen anyagcsere-vizsgálatok kimutatták, hogy 2 kg-os súlytöbblet napi 200 mg koleszterin többlettermeléssel jár együtt. A nap során elfogyasztott táplálékok energiatartalmának maximum 30%-a származzon zsírból, ennek pedig minél nagyobb százaléka legyen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó (növényi eredetű) olaj. Zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokkal jelentősen csökkenthető a szervezetbe bevitt zsiradékok mennyisége, ezért a bő zsiradékban sütés helyett teflonedényben, alufóliában, cserépedényben, sütőzacskóban, mikrohullámú sütőben, kontaktgrillben való sütést ajánljuk. Ki kell még emelni a nátriumszegénységet, a magas vérnyomásra való hajlam és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázata miatt. Az ajánlott napi Na-bevitel 2000 mg/nap, ami 5 g konyhasó értékének felel meg. A rostoknak fontos szerepük van, mert az LDL koleszterin („rossz koleszterin”) felszívódását lassítják, ezért napi 35-45 g rostbevitelt ajánlok. Lehetőség szerint oda kell figyelni az antioxidánsok fogyasztására (aszkorbinsav, szelén, cink, E-vitamin), mert hatásukra csökken a szervezetben képződő káros szabadgyökök mennyisége.
Táplálkozási tanácsok érelmeszesedés ellen
Zöldségek és főzelékfélék:• magas ß-karotin-tartalmú ételek (sárgarépa, sütőtök, sóska, paraj, brokkoli, káposztafélék, karfiol, zeller, spárga, uborka)
• magas K-vitamin-tartalmú zöldségek (paradicsom, burgonya, kukorica, zöldbab, borsó)
• nem ajánlottak a szárazhüvelyesek erősen puffasztó hatásuk miatt
Gyümölcsök:• magas pektintartalmú gyümölcsök (alma, birsalma, körte, ribizli)
• magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, kivi)
• magas rosttartalmú gyümölcsök (eper, málna, ribizli, meggy)
• nem ajánlott a magas telítettzsírsav-tartalom miatt a kókuszdió és a magas cukortartalmú kandírozott gyümölcsök fogyasztása
Gabonaipari, sütőipari, tésztaipari termékek:• magas kiőrlésű lisztből készült kenyerek
• zabkorpából, búzakorpából készült rostdús sütemények
• koleszterinmentes durumtészta és rostdús barna rizs
Tej, tejtermékek:• 1,5%-os tej
• savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt, sovány túró, zsírszegény sajtok)
Húsok, húskészítmények:• a zsírszegényebb sertéshúsrészek (comb, karaj)
• szárnyasok bőr nélkül elkészítve
• vadhúsok
• húskészítményekből az alacsonyabb zsírtartalmúak (sonkafélék, zöldséges-, aszpikos felvágottak)
• omega-3-tartalmú zsírszegény halak
Tojás:• hetente maximum 2 db tojás sárgáját lehet felhasználni az ételek elkészítéséhez
• a tojásfehérje mennyiségét nem szükséges korlátozni
„Csendes” kórnak nevezik a köznyelvben ezt a betegséget, ami észrevétlenül alakul ki, kezdetben nincsenek tünetei, idővel mégis számos ember ennek következtében hal meg. Az érelmeszesedés okairól, következményeiről és megelőzéséről Dr. Papp Lászlót, a nagyvenyimi Szent Bernát Patika gyógyszerészét kérdeztük.