A vörösbor mértékletes fogyasztása az étkezéshez a franciáknál hozzátartozik az „etiketthez”. A vörösborban található fenolok és a sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó étrend vitaminjai képesek semlegesíteni a szervezetben a szabad gyököket, ezáltal védenek az érrendszeri elváltozásoktól. A mediterrán konyha alkotóelemei tehát lényeges szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.
A „francia paradoxon”
A franciák szeretnek lakomázni és „bűnözni”. Azt gondolhatnánk, hogy ez az életforma negatív hatással van az egészségükre, de épp ellenkezőleg: Franciaországban a szívinfarktus rizikója a 40 és 69 év közötti férfiaknál és nőknél csak feleakkora, mint más országokban. Mindeközben a franciák ugyanúgy esznek zsíros ételeket és többet is dohányoznak, mint a többi európai ország lakosai.
Ezt a jelenséget (alacsonyabb halálozási ráta a szív- és érrendszeri betegségekben más ipari nemzetekhez képest, bár a rizikófaktorok – mint a dohányzás és a magas zsírtartalmú táplálkozás – hasonlóan magasak) „francia paradoxonnak” nevezzük. Itt merül fel a „miért” kérdése.
A válasz pont annyira nyilvánvaló, mint amennyire ellentmondásos: a rendszeres vörösborfogyasztás az, ami a szív és az erek egészségét biztosítja. A vörösbor pozitív egészségügyi hatásaiban döntő az egyenletes, de visszafogott fogyasztás, és természetesen a vörösbor maga.
Mi teszi a vörösbort életelixírré?
Már korábban is feltételezték, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás segíti az egészséget. A 90-es évek elején pedig két francia kutató tudományos bizonyítékot talált arra, hogy a vörösbor megelőző hatással van például az érelmeszesedésre, érszűkületre. Azóta nemzetközi szinten kutatják a vörösbor összetevőit.
Fenolok a vörösborban – egy ok a francia paradoxonra
De mely összetevőknek köszönheti a vörösbor a hosszú és egészséges élet hozzá kapcsolódó mítoszát? Ezek elsősorban a bioaktív vörösborban található fenolok, amelyek a vörösbor 0,2%-át teszik ki, a fehérborban viszont csak 0,01%-ban vannak jelen. Míg ugyanis a fehérbort a szőlő kipréselt levéből állítják elő, a vörösbor gazdag színét úgy kapja, hogy az egész szőlőt héjastul törik össze. Az egészséges anyagok tehát a héjból és a magból kerülnek a pohárba. A fehérbornál a szőlőlevet kipréselik, majd szétválasztva erjesztik. A vörösbor ezért lényegesen magasabb koncentrációban tartalmaz polifenolokat (1500-4000 mg/l), mint a fehérbor (200-500 mg/l).
forrás: https://gyogyszernelkul.com