Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Szájszárazság: a vitaminhiány tünete lehet

Módosítva: 10/9/2024 2 perc VitáltippekVitaminokegészségtelen ételekSzájápolásszájnyálkahártyaC-VitaminVegetáriánusB-VitaminokpaleoÖsszes cikk
Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért azokat külső forrásokból kell beszereznünk. A legtermészetesebb forrás a komplex összetételű diéta, amely megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket. A másik forrást a különböző vitaminkészítmények jelentik, amelyek egy-egy vitamint vagy vitaminkombinációkat tartalmaznak.

A legtöbb vitamin hiánya szájnyálkahártya-tünetekkel jár, amelyek közül az egyik vezető tünet a szájszárazság. A vitaminok szedése mellett sokat segít a cukormentes rágógumi használata is, amely stimulálja a nyálmirigyműködést, ezzel a fájdalmas, sorvadt nyálkahártya védelme javul, hiszen a nyál olyan védőréteget képez, amely csökkenti az elvékonyodott nyálkahártya érzékenységét és hozzájárul a gyógyuláshoz.

Alapvetően kétféle vitamincsoportot különböztethetünk meg: vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok. Az előbbi csoportba tartozik a C- és B-vitamin, míg a második csoportba az A-, D- E- és K-vitamin. A vízben oldódó vitaminokra jellemző, hogy szerveztünk nem tárolja őket, ezért folyamatosan kell fogyasztanunk ezeket, ill. ilyen vitaminokban gazdag ételeket. Ezzel szemben a zsírban oldódó vitaminok a szervezetben tárolódnak, így esetükben jobban oda kell figyelni a bevitt mennyiségre.

A vitaminhiány okozta betegségek és tüneteik

A szájüreg szövetei igen aktív anyagcserét folytatnak és gyorsan is újulnak meg, ehhez pedig nagy szükségük van vitaminokra.

Az A-vitamin hiánya a szájüregben hámképzési zavart okoz, súlyos száj- és szemszárazsághoz vezet, de hiányában még a látásunk is gyengül, ún. szürkületi vakságot (farkasvakság) okozhat.

A B-vitamin nem egy, hanem nagyon sok különböző kémiai szerkezetű molekula együttese. Ebbe a csoportba tartozik többek között a B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (nikontinsav), B5- (pantotensav), B6- (piridoxin) és B12-vitamin, és a folsav. Ma Európában súlyos B-vitamin-hiánnyal nem kell számolnunk, azonban a részleges B-vitamin-hiánynak is súlyos következményei lehetnek. Ezekben az esetekben zavart szenved a szájnyálkahártya megújulása, nyelvünk érzékeny lesz, az ajak kiszárad, berepedezik, a szájzugban kis, érzékeny repedések alakulnak ki. A B12-vitamin és a folsav hiánya vérszegénységhez (anémia) vezet, melynek első tünetei mindig a szájban alakulnak ki. A nyelv hámja sorvad, elvékonyodik, a nyelv égő, fájdalmas lesz. A B-vitamin-komplex általános roboráló- (erősítő-) szer, fogyasztása fokozza a bevitt kalória hasznosítását, így ennek szedésekor figyeljünk oda, mert a túlzott B-vitamin-fogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet.

A C-vitamin nagyon sok szöveti reakció fontos eleme. Hiányában sérülnek a hajszálerek, rossz a sebgyógyulás. A hiány első tünetei között említhető az ínygyulladás és ínyvérzés. A felfedezések korának félelmetes betegsége volt a tengerészek körében kialakuló skorbut (C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség), ami igen súlyos ínygyulladáshoz, foglazuláshoz, a fogak korai elvesztéséhez vezetett. Cook kapitány volt az első, aki rájött arra, hogy friss zöldség és káposztalé fogyasztásával a skorbut megelőzhető. Ma a fejlett világban súlyos C-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő, azonban relatív C-vitamin hiánnyal mindig számolnunk kell, főleg a kora tavaszi időben. A C-vitamin véd a vírusos betegségek (influenza, herpesz) ellen, segíti az immunrendszer hatékony működését, és támogatja a sebgyógyulást is.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a normális csontfejlődéshez. Ez a vitamin napsugár hatására a bőrünkben képződik, de napsugár hiányában mesterségesen kell bevinni. A XIX. századi ködös, napfényben szegény Angliában gyakori betegség volt a súlyos D-vitamin-hiány, amit nem véletlenül „angolkórnak” (rachitis) nevezték el. A D-vitamin továbbá támogatja immunrendszerünket, és idősebb korban véd a csontritkulás ellen.

A K-vitamin nélkülözhetetlen a normális véralvadáshoz. Hiányában vérzékenység alakul ki. Nagyon sok gyümölcs- és zöldségféle gazdag K-vitaminban, így pl. a sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, málna, eper.

Az E-vitamin hiánya nem okoz súlyos betegséget, de E-vitamin szedése ajánlott terhes anyáknak és minden olyan szájbetegség esetén, amikor a szájnyálkahártya elvékonyodott és égő érzése van a betegnek.


Forrás: https://www.szajharmonia.hu/

Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért azokat külső forrásokból kell beszereznünk.