Mi is az a B12-vitamin pontosan?
A B12-vitamin, más néven kobalamin, egy összetett vitamin, amely onnan kapta a nevét, hogy kobaltot is tartalmaz. Vízoldékony, de a többi vízoldékony vitaminnal ellentétben a szervezet képes elraktározni. Alapvetően állati eredetű táplálékokkal tudjuk bevinni. Egy kiegyensúlyozott étrend elegendő B12-vitamint szolgáltat a szervezet számára, így pótlására általában nincs szükség.
A napi ajánlott B12-bevitel függ az életkortól és egészségi állapottól is, ezzel együtt a felnőttek számára általában 2,4 mikrogrammot ajánlanak naponta. Terhes és szoptató nőknek ennél valamivel többre van szükségük, ugyanis a fejlődő magzat számára is biztosítani kell a megfelelő bevitelt.
A B12-vitamin szerepe a szervezetben
A B12-vitamin több létfontosságú élettani folyamatban vesz részt:
- Vörösvértest-termelés: Fontos szerepet játszik az eritropoézisben, azaz a vörösvértestek termelődésében.
- Az idegrendszer normál működésének fenntartása: A B12-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében – elengedhetetlen az idegsejteket borító mielinhüvely szintézisében, illetve a neurotranszmitterek termelődésében is részt vesz.
- DNS-szintézis, sejtosztódás: Szükség van rá a DNS-szintézishez, ezáltal a sejtosztódáshoz is.
- Anyagcserefolyamatok: A B12-vitamin részt vesz a zsírsavak és aminosavak anyagcseréjében, így hozzájárul az energiatermeléshez is.
Mik a legjobb B12-vitaminforrások?
A B12-vitamint kizárólag mikroorganizmusok állítják elő – sem a növények, sem az állatok nem képesek kobalamintermelésre. Ezért van az, hogy a növényevő állatok alapvetően a talajban és a vízben található B12-termelő baktériumokból, illetve a bélflórájukban található kobalamintermelő mikroorganizmusokból jutnak hozzá, és a májukban, illetve az izmaikban tárolják. A mindenevő és húsevő állatok pedig az elfogyasztott állatokból viszik be a B12-vitamint. (Lényegében mi is ebbe a kategóriába tartozunk.)
Ezek a legjobb források:
- Állati eredetű élelmiszerek: máj, hús, hal, baromfi, tojás és tejtermékek
- Vitaminnal dúsított élelmiszerek: reggelizőpelyhek, növényi tejek, táplálkozási élesztő
- Étrend-kiegészítők: kapható cianokobalamin és metilkobalamin formában is. Ezek kifejezetten ajánlottak azoknak, akik nem jutnak elegendő B12-höz az étrendjükből, mert például vegetariánusok vagy vegánok. Várandós kismamáknak szintén érdemes lehet több B12-vitamint bevinni.
Mik a B12-hiány tünetei?
A B12-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek nagyrészt a vérképző szervek és az idegrendszer zavarainak tudhatók be. A vérszegénység leggyakoribb tünetei:
- Fáradtság és gyengeség
- Sápadt vagy sárgás bőrszín
- Légszomj és szédülés
- Glossitis (gyulladt nyelv) és szájfekélyek
És mik a B12-hiány neurológiai tünetei?
- Memóriazavarok és koncentrációs nehézségek
- Idegkárosodás okozta zsibbadás vagy bizsergés a kézben és a lábban
- Koordinációs és egyensúlyproblémák
- Hangulatingadozások, depresszió és ingerlékenység
És miként jelentkeznek a B12- és folsavhiány tünetei?
A B12- és a folsavhiány (B9-vitamin) gyakran együtt járnak, ugyanis hasonló élelmiszerekben találhatók, illetve a felszívódás zavarai is mindkettőt érintheti. Mivel mindkét vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a vérképzésben, a B12- és folsavhiány vérszegénységet okoz, amelynek tüneteit fent bemutattuk.
A B12-hiány hosszú távú következményei
A kezeletlen B12-hiány visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezethet, különösen az idegrendszerben:
- Súlyos neuropátia: krónikus idegkárosodás, amely fájdalmat, gyengeséget és végtagbénulást okozhat
- Demenciaszerű tünetek: kognitív hanyatlás, amely könnyen összetéveszthető az Alzheimer-kórral
- Paralízis: súlyos esetekben akár mozgásképtelenség, bénulás is kialakulhat
- Bizonyos szívbetegségek megemelkedett kockázata: a B12-vitamin hiánya megemeli a homociszteinszintet, amely hozzájárulhat bizonyos szív- és érrendszeri problémák kialakulásához
Mikor forduljon szakemberhez?
Amennyiben a fent felsorolt tüneteket tapasztalja magán, forduljon orvoshoz. Amennyiben az orvos indokoltnak érzi, kérhet vérvizsgálatot, ami alapján biztosan megállapítható a hiányállapot. Amennyiben Ön vegetariánus vagy vegán, érdemes étrend kiegészítők segítségével pótolni a B12-vitamint. Ezzel kapcsolatban orvosával, gyógyszerészével vagy dietetikusával érdemes egyeztetni.
Gyakori kérdések
A B12 vitamin mire jó?
Számos fontos funkciót betölt, szerepe van a vörösvértest-termelésben és az idegrendszer működésében (lásd fenn.)
A B12 vitamin miben van?
Állati táplálékokból lehet bevinni, lásd fenn.
Bevihető a B12 vitamin gyümölcs segítségével?
Nem, csak állati eredetű ételekben található meg.
Mi a B12 vitamin mellékhatása?
Normál esetben nincs mellékhatás. Túlzott vitaminpótlás esetén előfordulhat gyengeség, fejfájás, szédülés, hányiger, hányás, hasmenés, viszketés.
Mekkora a B12-vitamin étvágynövelő hatása?
Nincs rá megkérdőjelezhetetlen tudományos bizonyíték, hogy lenne ilyen hatás. Inkább arról van szó, hogy a B12-vitaminhiány okozta vérszegénység járhat étvágytalansággal.
Mi a B12 hatása a vérnyomásra?
A B12-vitamin közvetlenül nem hat a vérnyomásra. A B12-vitaminhiány azonban megemelheti a homociszteinszintet, amely összefüggésbe hozható magas vérnyomással és egyéb kardiovaszkuláris problémákkal. Azaz fontos a megfelelő B12-bevitel, de ne ettől várjuk, hogy elmúlik a magas vérnyomásunk.
Melyik a legjobb B12 vitamin?
Ezt nem lehet így kijelenteni, az egyes termékek más-más tulajdonságokkal és előnyökkel bírnak. Hasonlóképp, a B12 vitamin ára is több tényezőtől függ. Kérdés esetén egyeztessen orvosával vagy gyógyszerészével!
Meddig lehet szedni a B12 vitamint?
A felesleges B12-vitamint a vizelettel üríti a szervezet, így nyugodtan lehet szedni folyamatosan. Ha az érdekli, hogy a B vitamin komplex meddig szedhető, a válasz ugyanez: mivel a többi B-vitamin is vízoldékony, nem kell félni a túladagolástól.
Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható B-vitaminokat!