Japán
Nem meglepő, hogy Japán az első helyezett, ugyanis ebben a kis országban a lakosság mindössze 1,5%-a küzd a túlsúllyal, az átlagéletkor pedig nem kevesebb, mint 82 év. Tengeri növények és élőlények, zöldségek, valamint szója – ezek a japán ételek alapjai. És még egy fontos dolog – a japánok sosem eszik degeszre magukat, mindig enyhe éhségérzettel állnak fel az asztaltól.
Szingapúr
Második helyezett. Itt is magas az átlagéletkor – ugyanúgy, mint japánban, 82 év. A túlsúlyos emberek aránya alacsony – 1,8%. A helyi konyha három fő alappillére – rizs, zöldség és hal. A szingapúriak szinte nem is fogyasztanak húst, édességek helyett pedig trópusi gyümölcsöket és az azokból készült könnyű desszerteket részesítik előnyben.
Kína
A kínai ételek kétharmada kizárólag zöldség, gyümölcs, bab- és gabonafélékből áll. Természetesen különféle füveket és fűszereket adnak hozzájuk. Mivel a kínaiak nagyon szeretik a jól átsütött dolgokat, ezért az átlagéletkor „mindössze” 73 év, viszont az elhízástól szenvedők aránya itt is alacsony – mindössze 1,8%.
Dél-Korea
A dél-koreai konyha híres az alacsony zsírtartalmáról. Fő alapanyagok a tésztafélék, hal és zöldségek. Egy átlag koreai évente nagyjából ötször kevesebb húst eszik, mint egy átlag amerikai.
Izrael
Igaz, az átlagéletkor magas – 81 év, az elhízásban szenvedők tábora mégis eléggé nagy – a lakosság majd egynegyede – pontosabban 24%-a. Az ország konyhája főleg babféléken és olíva olajon alapszik. Mindenesetre, maguk az emberek ételeik hasznosságát és vitalitását azok „kóserségében” látják.
Görögország
A gyros és a szirtaki tánc hazája csak a tizedik helyre került. A rengeteg zöldség, babféle és sajt mellett a helyiek előszeretettel fogyasztanak különböző formában elkészített húsokat is. Annak ellenére, hogy itt az emberek negyede súlytöbbleti problémákkal küzd, az átlagéletkor mégis eléri a 80 évet.
további részletek: www.mens life.hu