A vizsgált leleteket a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) tudósai egészséges idős emberek agyáról készült felvételekkel is összehasonlították, és azt találták, hogy a vas csak a betegek sérült agyszöveteiben halmozódott fel. Noha a tanulmány nem bizonyította, hogy a vas fehalmozódása a betegség okai között szerepelne, eredményeik szerint „hozzájárulhat a kialakulásához”. Ha a vörös hús és a vastartalmú étrendkiegészítők fogyasztását csökkentjük, kisebb mennyiségű vas rakódhat le az agyban – olvasható a tanulmányban.
Az Alzheimer-kutatások többsége arra a két anyagra, a béta-amiloidra és a Tau-fehérjére koncentrál, amely a betegek agyában felhalmozódik, és a kutatók szerint vagy megbontja a kapcsolatot az idegsejtek között, vagy elpusztítja őket. Az új tanulmány arra utal, hogy a vas lehet a harmadik tényező, amely az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszik. Bár a vas nélkülözhetetlen a sejtek egészséges működéséhet, a kutatók úgy vélik, nagy mennyiségben mérgező is lehet.
A legtöbb vasat azokban a sejtekben találták meg, amelyek a mielint (velőshüvely), az idegsejtek nyúlványait körülvevő védőburkot állítják elő. Ez az anyag teszi lehetővé a sejtek közti kommunikációt is. A mielin pusztulása miatt lerakódások jöhetnek létre, ez pedig további sejthalálhoz, a beteg állapotának romlásához vezethet a kutatók szerint.
Megvizsgálták 31 Alzheimer-kóros páciens két agyterületét: a hippokampuszt, amely az emlékezet működéséért felelős, és általában a betegség korai szakaszában károsodik, és a talamuszt, amely az érzékelés és a mozgásképesség helye, és általában egészségesen működik a kór késői stádiumáig. Arról számoltak be, hogy a hippokampuszban szokatlanul sok ferritint, vagyis vasat tároló fehérjét mértek, míg a másik agyterületen, a talamuszban ilyet nem tapasztaltak.
„A nagy mennyiségű vas raktározása a szövetkárosodással együtt fordul elő, és mindkét jelenséget az Alzheimer-kóros betegeknél tapasztaltuk, az egészséges idős embereknél nem, tehát arra következtettünk, hogy a vas felhalmozódása szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Ez befolyásolható a vörös hús vagy a vastartalmú étrendkiegészítők fogyasztásának csökkentésével is” – magyarázta George Bartzokis, a kutatás vezetője.
forrás: hirado.hu