Finomak és még a súlyunk csökkentésében is segítenek. Igen, ezek a a zöldségek. Összegyűjtöttük a leghatékonyabb zsírgyilkosokat.
BrokkoliA Dél-Európából származó brokkoli a hazai biotermesztők palettáján is szerepel! A brokkoli értékes A-vitamin, B6-vitamin, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin forrás, így erősíti az immunrendszert és a csontokat, antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően pedig a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van. C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő – 10 dkg brokkoli a napi C-vitamin szükségleted másfélszeresét fedezi.
Kalóriatartalma rendkívül alacsony. 10 dkg csupán 30 kalóriát tartalmaz. Könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően fokozza a telítettség érzést, serkenti és felgyorsítja az emésztést.
CéklaléA nyári nagy melegben a céklalé vérhűsítő hatása kifejezetten előnyös. Fokozottan igaz ez a tejsavas erjesztéssel készült céklalevekre. Sejtgeneráló hatású, ezért a rákbetegség gyógyításában kiemelkedő a szerepe. Rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Tisztítja a májat és a vért. Nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást, és biztosítja a gyomor egyenletes működését.
Fogyasztásával könnyen érhető el jelentős súlycsökkenés. Ehhez azonban legalább napi 1-2 dl elfogyasztása ajánlott.
FokhagymaA fokhagymának számtalan felhasználási lehetősége adott a nyári időszakban. Fantasztikus tzatziki készíthető belőle, az ugyancsak zsírégető uborka felhasználásával. Egy pirítósra pakolt bruschetta pedig ideális fogyókúrás tízórai vagy igazán túlsúlyosaknak azár egy könnyű edéb is lehet. A candidások számára majdhogynem gyógyszer a fokhagyma. Csökkenti a vérnyomást és a bakteriális fertőzések lehetőségét. Serkenti az emésztést, tisztítja a bélrendszert, támaszt nyújt az epének és a májnak, a koleszterinszintet is mérsékeli. A legtöbb, éghajlatunkon fogyasztható ételt ízesíti, feljavítja. Ez persze ne ösztönözzön senkit féktelen falánkságra.
PaprikaA paradicsommal együtt a nyár slágerének, a lecsónak az alapanyaga. Legfinomabb, ha rövid lével, ropogósnak megtartott paprikával készül, füstölt bio mangalica-szalonna olvasztott zsírjában pirított hagymán, fokhagymán, jóféle – akár enyhén csípős – mangalica kolbásszal. Tény, hogy fogyókúrához nem ez a változat dukál. A natúr lecsó esetleg brokkolival, cukkinivel viszont ideális fogyókúrás táplálék.
A kiemelkedő C-vitamin tartalom természetesen csak a nyers paprikában marad meg érintetlenül. Salátaként, vagy zöld köretként, szendvics feltétként általános szerepe lehet.
A csípős változat vérkeringés javító, emésztésserkentő és anyagcsere javító hatású. Éljünk vele bátran. Friss gyomorműtöttek számára nem ajánlott. A paprika is jelentős antioxidáns. A töltött paprikában ismét találkozhat társával, a paradicsommal. Főtt bioburgonyával igazi nyári csemege.
Paradicsom
A paradicsom a nyár szuperzöldsége! Egyen belőle annyit, amennyit csak tud. Ára is ilyenkor a legolcsóbb. Bár a biominőség továbbra is jelentősen többe kerül. Pénzünkért viszont valódi gyógyszer minőséget kapunk! Savai szelídek, likopin tartalma kiemelkedő.
A májat a romokból is helyre hozza. Vértisztító-méregtelenítő hatású, antioxidáns tartalma vetekszik a bogyós gyümölcsökével. Emésztés serkentő, puffadás gátló. Természetes oxálsav tartalma segít a táplálék lebontásában. Enzimekben igen gazdag.
Naponta háromszor is ehetjük, önállóan salátának, köretként vagy levét kipréselve ivóléként.
A húsosabb „Lucullus" típusú paradicsomokat hosszában elnegyedelve a napon száríthatjuk. Jó lesz télre pestonak.
SpenótNyár folyamán főként az új-zélandi spenót kapható, hiszen ez melegtűrőbb. Aki azonban komolyan gondolja a fogyást, valószínű úgyis folytatni fogja a speciálisan javasolt zöldségek fogyasztását. Így aztán szinte észrevétlenül már itt is az ősz, a spenót igazi ideje.
Ez a zöld vitaminbomba ontja magából a klorofilt, a K-vitamint, de van benn jelentős mennyiségű A-, B- és E-vitamin is. Szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert.
Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás, megszüntethető a főleg hölgyek esetében gyakori vérszegénység. A korábban említett zöldségekhez hasonlóan csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az anyagcserét jelentősen gyorsítja, így első rangú fogyókúrás eledel.
Ez főként a benne található flavonoidoknak és a nagyarányú rosttartalomnak köszönhető.
100 g spenót mindössze 20 kcal energiát tartalmaz! Csak biospenótot vásároljon. A konvencionális spenótnak kiugróan magas a nitráttartalma.
UborkaNyersen vagy kovászolva ideális nyári rágcsálnivaló. Akár salátaként, akár önmagában. A kovászos uborka leve kitűnő szomjoltó, gyomornyugtató hűsítő ital. Mindig magunk készítsük vagy biogazdánál vásároljuk, mert a bolti tele van tartósítóval. A mérgekről nem is beszélve!
Ideális ballaszt táplálék. Szinte semmi sem hasznosul belőle, de jól telít, így ideális fogyókúrás táplálék. A kovászos uborka készítésénél teljesen felesleges kenyérszeletet tenni a felöntőlé tetejére, ha csak nem valódi kovásszal készült biokenyérről van szó. A levegőben milliószámban jelen lévő tejsav baktériumok spontán is beoltják uborkánkat. A felhasznált uborka viszont abszolút friss legyen (szúrósan szőrös, nem hajlítható, csak törhető minőségű).
forrás:
Biochef Finomak és még a súlyunk csökkentésében is segítenek. Igen, ezek a a zöldségek. Összegyűjtöttük a leghatékonyabb zsírgyilkosokat.