A régészek a mai Törökország területén találták a legrégebbi, csaknem hatezer éves sütőkemencéket. Az egyiptomiak Isten ajándékának tartották a kenyeret.
Jézus egyik csodatétele a kenyérszaporítás volt, a keresztény vallásban a kenyér Krisztus testét jelképezi. Betlehem, Jézus Krisztus szülővárosának neve azt jelenti: „A kenyér háza”. A Bibliában a kenyér mindenütt jelen van, és az élet szimbóluma. Már akkor is nagyra értékelték ezt az értékes élelmiszert: a Biblia 338 versében állítanak neki emléket.
„És végy magadnak búzát és árpát és babot és lencsét és kölest és tönkölyt, és tedd ezeket egy edénybe, és ezekből csinálj magadnak kenyeret, a napok száma szerint, amíg oldaladon fekszel, háromszázkilenczven napon egyed azt.” Ezékiel 4:9
Már a Bibliában leírták, milyen összetevőkből süthető jó minőségű kenyér:
- Árpa: a legrégibb gabonafélékhez tartozik, magas a fehérje-, vitamin- és kovasavtartalma.
- Búza: a leggyakrabban termesztett gabona, értékes fehérjét, B- és E-vitamint tartalmaz.
- Tönköly: Hildegard von Bingen énekelt róla dicső éneket, hiszen „ez a legjobb gabona (...) és boldogságot, barátságot visz az emberek lelkébe.”
- Köles: az ásványi anyagokban leggazdagabb gabona élénkíti az anyagcserét és melegítően hat a szervezetünkre.
- Méz: virágnektárból nyerik, mintegy kétszáz összetevőből áll. Az ember már a kőkorszak óta fogyasztja.
- Mák: története a korai kőkorszakra nyúlik vissza; magas a kalciumtartalma, véd a csontritkulás ellen.
- Lenmag: nagy mennyiségben tartalmazza a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat.
- Tengeri só a Holt-tengerből: a Szentföld szent földjéről származó só.
- Továbbá: víz, babliszt, élesztő és kömény.
„És végy finom lisztet, és süss abból tizenkét lepényt, két tized efából legyen egy lepény.” 3 Mózes 24:5
„Aki füvet sarjaszt a barmoknak és növényeket az embereknek hasznára, hogy eledelt vegyenek a földből, és bort, amely megvidámítja a halandónak szívét, fényesebbé teszi az orczát az olajnál, és kenyeret, amely megerősíti a halandónak szívét.”
Zsoltárok 104:14, 104:15