Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

5+1 tipp az egészséges csokoládéfogyasztáshoz

Módosítva: 10/9/2024 4 perc VitáltippekegészségEgészséges életCsokoládéTáplálkozásÉlelmiszerekÖsszes cikk
Hosszú a tél, így nem csoda, ha sokan keresnek vigaszt a nassolásban, és lássuk be, kevés kényeztetőbb étel van a lélek számára, mint a csokoládé. De hogyan együnk csokit úgy, hogy ne csak élvezetes, de a lehető legegészségesebb is legyen? 5+1 tipp, hogyan hozd ki a legtöbb előnyt – és persze élvezetet – a csokoládéfogyasztásból.

A kakaóbab, amelyből a csokoládé készül, valóban bőven tartalmaz flavonoidokat, vagyis antioxidánsokat. Egyértelmű az is, hogy minél sötétebb a csokoládé, annál magasabb a kakaótartalma – és így valószínűleg a flavonoltartalma is. Mint az antioxidánsok általában, a kakaóban található flavonoidról is kimutatták, hogy segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, gyulladáscsökkentő hatású, és segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet.

“A csokoládéban és kakaóban található flavonoid jó hatással van a vérerek működésére és vérkeringés-serkentő” – erősíti meg Diane McKay, a Boston-i Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi Iskola adjunktusa a Consumer Reports fogyasztói szervezet oldalán megjelent cikkben.

Logikusnak tűnik, hogy a jobb vérkeringés a szívnek és az agynak is jót tesz, “azonban ma még nem tudjuk biztosan, hogy a csokoládéfogyasztás valóban segít-e megelőzni a szívbetegségek kialakulását vagy javítani az agyműködést” – szögezi le az egyetemi adjunktus. A kutatás azt mutatja, komoly adag flavonoidra van szükség ahhoz, hogy valóban legyen hatása, ez pedig azt jelenti, hogy a flavonoidot tabletta vagy por formájában, nem pedig csoki formájában kellene fogyasztani. Vagyis valószínűleg 600 kalóriának megfelelő fekete csokit kellene megennünk ahhoz, hogy napi 500 mg tiszta kakaóflavonoidhoz jussunk.

“A flavonoid élettani előnyeihez egyébként más táplálékokból is hozzájuthatunk” – mondja a kutatás vezetője, JoAnn Manson, a bostoni Brigham and Women’s kórház osztályvezető orvosa, ahol jelenleg azt tesztelnek, hogy a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatait valóban csökkenti-e egy ekkora mennyiség. Például a zöld tea, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, az alma – és egyéb, antioxidánsban gazdag élelmiszerek fogyasztásával.

De ha mégis a csokira esik a választásunk, tudnunk kell, hogy a magasabb kakaótartalmú csoki mindig jobb választás, mint a tejcsoki vagy a fehércsoki. A tejcsoki ugyanis nem csak, hogy jóval kevesebb kakaót és így kevesebb flavonoidot is tartalmaz, hanem körülbelül kétszer annyi cukor is van benne, mint a keserű csokoládéban. A fehércsoki tartalmaz ugyan kakaóvajat, de nem tartalmaz kakaószárazanyagot, és így flavonoidot sem. A cukortartalma pedig a tejcsokiéhoz hasonlóan nagyon magas.

Az étcsokoládé ugyanakkor meglepően sok tápanyagot tartalmaz, így egészségesebb választás, ha desszertre kerül a sor, mint például a süti és a torta, amelyek jellemzően több cukrot tartalmaznak és finomított lisztből készülnek. Három deka (kb. három kocka) étcsoki 3-5 gramm rostot tartalmaz, kb. annyit, mint egy nagyobb (18 dekás) alma. Ezen kívül 65 mg magnézium is van benne, vagyis majdnem annyi, mint egy félcsészényi főtt spenótban, és 203 mg kálium, vagyis annyi, mint egy félcsészényi főtt brokkoliban – olvasható a Consumer Report oldalán. Az étcsokoládé ugyan magasabb zsírtartalmú, mint a tejcsokoládé, de a zsír nagy része a szívet kímélő, egyszeresen telítetlen zsír- és sztearinsav kombinációja, ami nem emeli meg a koleszterinszintet.

Mindezek ellenére nagyon sokan ragaszkodnak az édes tejcsokoládéjukhoz, és rá se néznek az étcsokira, mondván az keserű, szemcsés, száraz és krétaszerű. Ma már sokkal több féle jó minőségű étcsokoládé kapható, mindenféle kiszerelésben: a jó minőségű, gyakran Fairtrade vagy egyéb nemzetközi védjeggyel ellátott csokoládék olyan kávébabból készülnek, amelyeket gondosan szüreteltek, pörköltek, és dolgoztak fel, és így a lehető legjobb ízt adják a csokihoz. Eredmény? Finom, krémes, gyümölcsös – sőt, akár meglepően édes étcsokik!

Csokoládé evés – egészségesen

Ha máris úgy döntöttél, hogy kipróbálod, sőt beépíted a fekete csokit az étrendedbe, az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogy a legtöbb előnyt – és persze élvezetet – hozd ki a csokoládéfogyasztásból.

1. Válts sötétre!

A legtöbb tejcsokiban csak 10% a kakaótartalom, de még a jó minőségű tejcsoki is csak max. 27% kakaót tartalmaz. Úgyhogy a tejcsoki szerelmeseinek érdemes átállni az étcsokira! Kezdetnek válassz egy 60% kakaótartalmú táblát. Segíthet az is, ha az összetevők listáján megkeresed a kakaóvajat. A kakaóbab ugyanis 50%-ban zsír, így sok csokoládékészítő extra kakaóvajat is tesz a csokiba, hogy finomabb, krémesebb csokitextúrát kapjon.

2. Válaszd a jobb minőségűt!

A jó vagy kitűnő minőségű csokoládé vásárlása hasonló egy jó bor vagy egy jó kávé kiválasztásához. Az összetevők, és az, hogy hol és hogyan termesztik és szüretelik a kakaóbabot, valamint hogy hogyan dolgozzák azt fel és készítenek csokoládét belőle, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a végtermék milyen ízű lesz. “Egy jó csokoládékészítő szakértelmével egy akár 100%-os kakaótartalmú csokoládét is gazdag, krémes ízvilágúvá képes alakítani – nem kell attól félnünk, hogy tortabevonó lesz belőle.

3. Csak mértékkel!

A kifinomult ízek különleges világába érve rá fogsz jönni, hogy a jó csokiból egy-egy kocka is elég. Elegendő egyetlen kocka is, ha hagyjuk, hogy az lassan olvasjon szét a szánkban.

4. Válassz gyümölcsöt, teát a csokidhoz!

Az a keserű csoki, amely szárított gyümölcsöt, mogyorót, tengeri sót tartalmaz, édesebbnek tűnik, mint a sima fekete, még akkor is, ha amúgy azonos kakaótartalmúak. Vigyázat: a hozzáadott édes összetevők, például a karamell, de a töltött étcsoki is ilyen, jelentősen megnövelik a cukortartalmat. Az étcsokihoz egyél friss bogyós gyümölcsöt, szárított barackot! Ezek is természetes flavonolforrások. Add át magad a keserű és az édes ízek kavalkádjának. A tea – akár cukor, édesítő nélkül is – szintén kiváló kísérője az étcsokinak. Egyszóval, ellensúlyozhatod az enyhe keserű ízt, ha választasz még egy finomságot az étcsokid mellé.

5. Kóstolj egyetlen régióból!

Kóstolj meg egy olyan keserű csokit, ami egyetlen adott ország vagy régió kakaóbabjából készült. A Madagaszkárban, Belizében, Dominikán termesztett kakaóbab valószínűleg tartalmaz bogyós és száraz gyümölcsdarabokat. Ettől édesebbnek érzed a csokit.

+1 tipp: Válassz etikus forrásból!

Ha etikus forrásból származó fairtrade csokoládét fogyasztasz, a tested mellett a lelkedet is megnyugtathatod róla, hogy ehhez az élvezethez nem a termelők, a kakaóbab-földeken dolgozó munkások kizsákmányolása árán jutottál hozzá. A Fairtrade nem csak a tisztességes minimál árat garantálja a termesztőknek, de a nemi alapú bérkülönbségek ellen is fellép a világ minden táján. A garantált minimális felvásárlási ár biztosabb megélhetést, magasabb jövedelmet nyújt a termelőknek akkor is, amikor a világpiaci ár csökken.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Hogyan együnk csokit úgy, hogy ne csak élvezetes, de a lehető legegészségesebb is legyen? 5+1 tipp, hogyan hozd ki a legtöbb előnyt – és persze élvezetet – a csokoládéfogyasztásból.