Hamarosan itt a tél- jövő hétre már havat ígértek-és vele együtt az influenzás, vagy felső légúti megbetegedések időszaka.
Ilyenkor fogynak a vitaminok, az immunerősítők, és minden évben újabb és újabb csodálatos szereket próbálnak ránk sózni, hogy ez most már biztosan, és igazán megvéd minket a megfázástól.
Sajnos csodaszerek nincsenek, de vannak olyan élelmiszerek melyek segítenek az immunrendszert kissé aktívabbá tenni.
Teával támadunkNem mindegy azonban milyen teával. Az Imperial London College kutatói szerint a kamilla segít legyőzni a baktériumokat. Nálunk gyulladáscsökkentőként terjedt el, de úgy látszik az angolok tudnak valamit. A vizsgálatok szerint, a két héten át napi 5 csésze kamillatea megnövelte a vér polifenol szintjét ( a polifenolok hasznos vegyületek, amelyek védenek bennünket az emberi sejtekben végbemenő káros reakcióktól). A teaivás befejezése után még két hétig ugyanolyan magas maradt a vérben a vegyületek szintje mint a teaivás alatt..
Mindegyikünkben él egy gyilkosA csontvelőben termelődő fehérvérsejtek makrofágként is ismertek. Ezek a testben barangolva felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, vagy bármilyen más betolakodóval szemben.
Ezeket a sejteket is lehet támogatni. A beta-glükán, mely a rostos ételekben található meg. Legjobb forrása? A zab. Lisztként vagy kásaként egyaránt hasznos, a rostok pedig jót tesznek az emésztésnek. A béta-glükán létezik kapszulás kiszerelésben is, érdemes körülnézni, mert nagy eltérések vannak az egyes termékek közt árban.
Saláta csak öntettelEgy saláta ebédre jó ötlet. De nem zsírmentes öntettel. Legyen az joghurt vagy olívaolaj, növényi zsiradék nélkül a tápanyagok felszívódása akadozik. Kutatók hét emberrel etettek salátát 12 héten át. Azok akik zsírmentes öntetet kaptak, kevésbé voltak képesek a szervezetükbe építene a hasznos antioxidánsokat amelyek a növényekben vannak. Tehát salátát csak olyan öntettel egyen, amely tartalmaz némi zsiradékot. Ha kísérletező kedvű nekiláthat a sajátjának. Az olasz ízvilág eléréséhez elég egy kis olívaolaj és egy kis balzsamecet, ha pedig ázsiai ízre vágyik akkor szezámolajba tegyen rízsbor ecetet.
A tejsavófehérje nem csak a testépítők barátja A skót whiskey segíthet, hogy jobban érezze magát, de sajnálatos módon az immunrendszerre nem gyakorol kedvező hatást. A tejsavófehérje viszont igen. A savó a cisztein nevű aminosavban gazdag, mely a testben glutationná alakul át. A glutation egy olyan antioxidáns mely a sejteket védi a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Rakja hát a reggeli narancslébe, vagy a turmixba. Ha nincs kedve vagy lehetősége tejsavófehérjét venni( testépítő boltokban árulják általában), akkor a joghurt is jó megoldás lehet. A tetején gyakran kicsapódó áttetsző lé ugyanis ugyanolyan tejsavófehérje, mint amit porként árulnak a boltokban.
Paradicsom, paradicsomNehéz elképzelni, de a paradicsom egy igazi immunbomba. Egy három hétig tartó diéta során nagyon sok paradicsomot etettek a résztvevőkkel, melyet három hetes paradicsom mentes diéta követett. A paradicsomban gazdag diéta során a fehérvérsejtek 38 százalékkal maradtak épebbek, mint a paradicsom mentes étkezés során. A paradicsom ugyanis sok likopént tartalmaz ami megvédi a sejteket a szabad gyökök támadása ellen.
Vörösborral az ételmérgezés ellenNem csak a szívnek tesz jót a vörösbor. Kutatók laboratóriumi körülmények közt azt vizsgálták, hogy a bor elpusztítja a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktériumokat. Az E-coli, lisztéria és a szalmonella egyaránt elpusztult. Minden bornak van baktériumölő hatása, de a vörösbor jobbnak bizonyult a fehérnél.
Hamarosan itt a tél- jövő hétre már havat ígértek-és vele együtt az influenzás, vagy felső légúti megbetegedések időszaka.