Hogyan válasszunk élelmiszert?
Mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, és a megfelelő termékekre a vásárlók hajlandóak akár több pénzt is áldozni, de érdemes alaposan megnézni az összetevők listáját és utánaolvasni, mit is tartalmaz valójában az adott élelmiszer. A Tudatos Vásárlók Egyesülete típus, szám és név alapján is kereshető E-szám-adatbázisából kiderül, hogy mely adalékanyagok használhatók bioélelmiszerekben, melyek állati eredetűek, melyeket állíthatnak elő genetikailag módosítással, és melyek az adalékanyagokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok.
A hazai kereskedelmi láncok, bevásárlóközpontok polcain hasonló élelmiszereket találunk különböző árkategóriákban. A „legalacsonyabb ár” kategóriájú termékek a legolcsóbbak. Ezek azonban a legtöbb esetben olyan „normál” kategóriájú termékek, amelyek a legkedvezőbb ár-érték arányt nyújtják. A márkás vagy luxustermékek sok esetben a magasabb ár ellenére sem nyújtanak többet. Íme, néhány példa az árak közötti szakadékokra egy itthoni hipermarketből.
mustár |
Camembert sajt |
eperlekvár |
spagetti (tojásos) |
|
legalacsonyabb ár |
305 Ft/kg |
1875 Ft/kg |
1020 Ft/kg |
338 Ft/kg |
a forgalmazó saját márkája |
305-797 Ft/kg |
n.a. |
1615 Ft/kg |
378-450 Ft/kg |
márkás termék |
2103 Ft/kg |
4767 Ft/kg |
1579 Ft/kg |
742 Ft/kg |
luxustermék |
4995 Ft/kg |
6204 Ft/kg |
2970 Ft/kg |
798 Ft/kg |
A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olcsó termékek minősége gyakran a feldolgozottság mértékétől függ. Az olyan, nyers termékek tápértéke és minősége, mint a zöldség-gyümölcs, a joghurt és a natúr túrókrém, az UHT (ultrapasztőrözött-homogénezett) tej és az ásványvíz, a természetes cornflakes-ek és a nagy kiszerelésben árult rizs ugyanolyan jó, mint drágább társaik. Továbbá az ízesítetlen, fagyasztott vagy konzerv gyümölcsök és zöldségek tápanyagértéke szintén jó olcsó termék esetében is.
A finomítottabb, nagyobb mértékben feldolgozott élelmiszerek több élelmiszer-adalékanyagot tartalmaznak, mint az alapvető kategóriába sorolható társaik. A legnagyobb minőségi különbséget a hústermékeknél figyelhetjük meg: az olcsó húsfalatok, kolbászok és egyéb felvágottak kevésbé jó minőségű húst tartalmaznak, ráadásul sós vízzel, kötőanyaggal és egyéb adalékanyagokkal dúsítják őket. Így például a „melegszendvicskrém” hasonlít ugyan az igazi húshoz, de nagyjából csak 25% húst tartalmaz, sós vízzel és különböző adalékanyagokkal felhígítva. Így ezt inkább készítsük el otthon, adalékanyagok nélkül!