A cukros ételek kapcsán hajlamosak vagyunk különböző mítoszokkal nyugtatni magunkat, amelyek szerint egészséges is lehet a fogyasztásuk. A Business Insider összeállítása is bizonyítja, hogy ez nincs így.
1. A mesterséges édesítők egészségesebbek, mint a cukor Nem igaz, a vércukorszintet ugyanis káros mértékben növelik, fogyasztásukkal közvetlen étkezés után akár 155 mg/dl is lehet a vércukorszint, ami másfélszer nagyobb, mint a legszigorúbb előírások maximum értéke. Rendszeres fogyasztásuk emelik az elhízás, a magas vérnyomás, a gyulladásos betegségek és a depresszió kockázatát.
2. A cukor nem egészségtelen, hiszen a gyümölcsökben is sok van Tény, hogy a gyümölcsöknek van cukortartalma, de a természetes és hozzáadott cukor hatása között nagy a különbség. A gyümölcs ugyanis emellett rostokban és tápanyagokban gazdag, és fogyasztásuk kevesebb kalória bevitellel jár, mint a cukros ételek esetében.
3. A barna cukor egészségesebb mint a sima cukor A barna cukor cukortartalma 95 százalék, ezzel együtt kalóriatartalma is mindössze 5 százalékkal kevesebb. Szinte csak annyiban különbözik a cukortól, hogy a gyártás során benne marad a nádmelasz, ettől pedig barna lesz, az élettani hatásai viszont ugyanolyanok mint az átlagos cukoré.
4. Ha nem akarunk elhízni, természetes hozzávalókkal kell helyettesíteni a cukrot Diétás módszerként szokták emlegetni, hogy főzéskor cukor helyett használjunk mézet vagy agávé szirupot, de ezek fruktóztartalma magasabb, így nem lehet egészségesebbnek kikiáltani.
Forrás:
HVG A cukros ételek kapcsán hajlamosak vagyunk különböző mítoszokkal nyugtatni magunkat, amelyek szerint egészséges is lehet a fogyasztásuk. A Business Insider összeállítása is bizonyítja, hogy ez nincs így.