Tartalmaz még többek között magnéziumot, vasat, kalciumot, valamint B

Magjából olajat készítenek, mely ápolja a kisebb bőrsérüléseket, nyugtatja a száraz bőrt, támogatja a kollagéntermelést, elhalványítja a pigmentfoltokat. A nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék, illetve a napégés kezelésére is kiváló, valamint regeneráló, ránctalanító és bőrfiatalító hatás
Bárki számára hozzáférhető, és szinte bárhol gyűjthető gyógynövény, de begyűjtésekor kerüljük el a forgalmas utakat, a szennyezett területeket, illetve figyeljünk, hogy az elfeketedett vagy túl világos színű bogyókat nem érdemes leszednünk.
Termését gyógytea, gyümölcsbor, szörp, lekvár, mártás vagy akár leves készítésére is használhatjuk. Teakészítésnél kerüljük a forrázást, inkább 25-30 Celsius fokosnál nem melegebb vízben 6-8 órát áztassuk, mert a benne található C-vitamin magas hőmérsékleten hamar elbomlik.

Svéd csipkebogyó
Hozzávalók:
két bögre csipkebogyó
15 dkg cukor vagy méz
2-3 evőkanál citromlé
2 evőkanál liszt
víz
- A csipkebogyót mossuk meg alaposan, vágjuk félbe
, és kaparjuk ki belőle a magokat. - Kevés vízben főzzük puhára, majd passzírozzuk át.
- Öntsünk hozzá másfél liter vizet, tegyük vissza főni
, és közben ízesítsük cukorral és citromlével. - A lisztet egy kevés vízzel keverjük simára, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a leveshez.
- Hidegen és melegen is fogyasztható, tálalhatjuk tejszínhabbal, tört mogyoróval vagy
akár keksszel is.