Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Természetes C-vitamin: a csipkebogyó

Módosítva: 10/9/2024 1 perc VitáltippekBőrünkCsontjainkVitaminokC-VitaminB-VitaminokCsipkebogyókalciumvaskollagénÖsszes cikk
A csipkebogyót  vagy másnéven hecsedlit évszázadok óta tartja számon a népi gyógyászat. Sikerét elsősorban magas C-vitamin-tartalmának köszönheti, ugyanis 10 dkg-ban kb. 400 mg C-vitamin van, ami nagyjából tízszerese, mint amennyi a citromban található.

Tartalmaz még többek között magnéziumot, vasat, kalciumot, valamint B1-, B2-, E-, K- és P-vitamint is. Összetevőinek köszönhetően fokozza a szervezet védekezőképességét, erősíti az érfalakat és a csontokat, nyugtatja az idegeket, segít a vércukorszint megfelelő szabályozásában, de hólyagbántalmak ellen is hatékony.

unsplash.com/Ľuboš Felčík

Magjából olajat készítenek, mely ápolja a kisebb bőrsérüléseket, nyugtatja a száraz bőrt, támogatja a kollagéntermelést, elhalványítja a pigmentfoltokat. A nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék, illetve a napégés kezelésére is kiváló, valamint regeneráló, ránctalanító és bőrfiatalító hatású.

Bárki számára hozzáférhető, és szinte bárhol gyűjthető gyógynövény, de begyűjtésekor kerüljük el a forgalmas utakat, a szennyezett területeket, illetve figyeljünk, hogy az elfeketedett vagy túl világos színű bogyókat nem érdemes leszednünk.

Termését gyógytea, gyümölcsbor, szörp, lekvár, mártás vagy akár leves készítésére is használhatjuk. Teakészítésnél kerüljük a forrázást, inkább 25-30 Celsius fokosnál nem melegebb vízben 6-8 órát áztassuk, mert a benne található C-vitamin magas hőmérsékleten hamar elbomlik.

stock.adobe.com

Svéd csipkebogyóleves

Hozzávalók:

két bögre csipkebogyó
15 dkg cukor vagy méz
2-3 evőkanál citromlé
2 evőkanál liszt
víz

  1. A csipkebogyót mossuk meg alaposan, vágjuk félbe, és kaparjuk ki belőle a magokat.
  2. Kevés vízben főzzük puhára, majd passzírozzuk át.
  3. Öntsünk hozzá másfél liter vizet, tegyük vissza főni, és közben ízesítsük      cukorral és      citromlével.
  4. A lisztet egy kevés vízzel keverjük simára, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a leveshez.
  5. Hidegen és melegen is fogyasztható, tálalhatjuk tejszínhabbal, tört mogyoróval vagy      akár keksszel is.

 

               

 

 

 

Tele van vitaminnal, jót tesz a bőrnek, a csontjainknak, az érfalaknak, ránctalanít, regenerál. Készülhet belőle tea, olaj, bor, szörp, lekvár, mártás, sőt akár még leves is!