A Vijay Jayasena a nyugat-ausztráliai Curtin Egyetem Közegészségügyi és Egészségtudományi Karának élelmezési, dietetikai és élelmiszer-tudományi professzora és kutatókból, technikusokból álló csapata évek alatt újszerű étkeket fejlesztett ki: chipset, tésztákat, instant változatban is, kekszeket például kakaós ízben, is készítettek a csillagfürt 27–40 százalékos fehérjetartalommal rendelkező lisztjéből.
E liszt zsírtartalma alacsonyabb, mint egyéb hüvelyeseké. Egészségügyi előnyei közé sorolandó, hogy számos bioaktív vegyületet így karotinoidokat, antioxidánsokat, fitoösztrogént, fitoszterolt is bőséggel tartalmaz, így csökkentőleg hat a vércukor- és koleszterinszintre. 100 gramm elfogyasztása a csillagfürtösből már a napi élelmi rostbevitel 70 százalékát fedezi. A Srí Lanka-i Jayasena szerint ezek a „szuperételek” teljesítik az ideális élelem minden kritériumát, ráadásul finomak, és az ember étvágya se tér vissza tőlük oly hamar. Ezért is, mint mondja, szeretné, ha idővel a mindennapi étrend részét képeznék a csillagfürtlisztből készült ételek. Nem mellékes, előállításuk mai viszonylatban igen olcsónak számít.
forrás https://www.ng.hu