Vizsgálataik során ugyanis arra jutottak, hogy az olajban sült ételek – főleg a sültburgonya – gyakori fogyasztása a szorongás 12, míg a depresszió 7 százalékkal magasabb kockázatát hordozza magában, szemben azokkal, akik nem fogyasztanak ilyesmit.
A kutatók összesen 140 728 embert követtek nyomon 11,3 éven át. Miután kiszűrték közülük az első két év folyamán depresszióval diagnosztizált alanyokat, összesen 8294 szorongásos, és 12 735 depressziós esetet találtak a sült ételek fogyasztói közül.
Arra is figyelmesek lettek a szakemberek a CNN összegzése szerint, hogy azok, akik sültkrumplit fogyasztottak rendszeresen, azok körében 2 százalékkal nőtt a depresszió kockázata, mint azoknál, akik más, olajban sült fehér húsokat fogyasztottak rendszeresen.
A kutatók a feltételezett „tettest” is megnevezték: ez a sütési folyamat során – főleg a krumpliban – keletkező vegyi anyag, az akrilamid lehet.
Egy, a tanulmányban hivatkozott másik vizsgálatban a kutatók zebrahalakat tettek ki akrilamidnak, és arra lettek figyelmesek, hogy az állatok a hosszú kitettség hatására az akvárium sötétebb részeire húzódtak, ami gyakori tünet a szorongástól küzdő halaknál – de más tüneteket is produkáltak, amelyek szorongásra és depresszióra engednek következtetni.
Ez azonban nem jelent egyértelmű kapcsolatot, tekintettel arra, hogy az ember nagymértékben különbözik a nevezett halaktól – jegyezte meg egy kutató a CNN-nek.
A Zhejiang Egyetem kutatója, Yu Zhang megjegyezte: pánikra semmi ok az olajban sült ételek káros mellékhatásai miatt, ugyanakkor egy egészséges életmód fenntartása – aminek része ezen ételek fogyasztásának csökkentése – a mentális mellett az általános egészségünkre nézve is hasznosnak bizonyulhat.
A kutatók szerint pedig az sincs kizárva, hogy a mentális egészség és az étrend között fordított az összefüggés, tehát a szorongástól és depressziótól szenvedő emberek változtatnak az étrendjükön, és fordulnak az olajban sült ételekhez.
Kiemelt kép: pexels.com