Aztán a kezembe akadt néhány recept meggyőzött, és a levendula fő helyre került nemcsak a ruhásszekrényemben, de a konyhámban is.
A szárított levendula virága és levele egész évben különleges fűszere lehet a legkülönfélébb ételeknek.
A levendula virága elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használható.
A leveleit viszont kis mennyiségben a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű bevett alternatívájaként, hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák a levendulában gazdag Provence konyhaművészetében.
Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.
A levendula szárítása
• A levendulaszüretet akkor érdemes elkezdeni, mikor az első virágok kinyíltak.
• A növényt a fás szár fölött, vagy a virág alatt legalább egy arasszal kell elvágni.
• A leveleit le lehet fejteni a szárról, és tiszta papíron, naptól védett, szellős helyen kiszárítani, aztán felhasználásig sötét, hűvös helyen tárolni.
• A virágokból érdemes összekötni 15-20 szálat, és fejjel lefelé fellógatva szintén naptól védett, szellős helyen szárítani.
• A száradó levendula alá tegyünk tiszta papírt, hogy a lehulló szirmocskák se vesszenek kárba.
• A páratartalomtól függően 3-10 nap alatt kiszárad a virág.
• A száraz virágot rázzuk bele zacskóba vagy jól záródó dobozba, és levegőtől elzárva, sötét, hűvös helyen tároljuk.
• A szárított virágnak intenzívebb az íze, feleannyit használjunk belőle ételkészítéskor, mint a frissből.
• A levendulaszüretet akkor érdemes elkezdeni, mikor az első virágok kinyíltak.
• A növényt a fás szár fölött, vagy a virág alatt legalább egy arasszal kell elvágni.
• A leveleit le lehet fejteni a szárról, és tiszta papíron, naptól védett, szellős helyen kiszárítani, aztán felhasználásig sötét, hűvös helyen tárolni.
• A virágokból érdemes összekötni 15-20 szálat, és fejjel lefelé fellógatva szintén naptól védett, szellős helyen szárítani.
• A száradó levendula alá tegyünk tiszta papírt, hogy a lehulló szirmocskák se vesszenek kárba.
• A páratartalomtól függően 3-10 nap alatt kiszárad a virág.
• A száraz virágot rázzuk bele zacskóba vagy jól záródó dobozba, és levegőtől elzárva, sötét, hűvös helyen tároljuk.
• A szárított virágnak intenzívebb az íze, feleannyit használjunk belőle ételkészítéskor, mint a frissből.
Étkezési célra csak ellenőrzött helyről (például barátnő kertjéből, balkonládából vagy a gyógynövényboltból) származó, erre alkalmas levendulát használjunk!
Levendulás cukor - buja csábítás
A levendulás cukor finom, virágos ízt kölcsönöz az édességeknek.

Elkészítése:
1 csésze kristálycukrot keverjünk össze két evőkanál szárított levendulával, és kávédarálóban daráljuk finomra. Jól lezárt dobozban, sötét, száraz helyen sokáig tárolható.
Sokféle, egyszerű sütemény, keksz, kalácsféle ízét feldobja, ha a szükséges cukor egy részét helyettesítjük a levendulás cukorral: citrommal, citromhéjjal készülő édességekhez remekül passzol az íze. Ne használjuk összetett süteményeknél (csokitortánál, csokis keksznél), mert túl sok lesz a jóból.
Pudingok, krémek ízesítésére is kiváló! Lekvárfőzéskor érdemes kipróbálni, hogy a cukor egy részét helyettesítjük vele.
Grillázs, karamellás mandula, mogyoró, dió készítésekor is lehet használni!
Levendulás limonádé - akik szeretik az életet megbolondítani
Feltétlenül érdemes kipróbálni ezt a virágos ízű, jeges frissítőt!

Elkészítése:
1 evőkanál szárított levendulavirágot 1 dl vízzel forraljunk fel, míg a virágok el nem vesztik színüket.
A szokásos módon készítsünk egy kancsó limonádét az ízlésünk szerint - cukorral, mézzel, édesítőszerrel vagy ezek nélkül, szénsavasan vagy -mentesen...
Öntsük hozzá a kihűlt levendulás lét – le lehet szűrni, de maradhatnak is a virágok.
Jó sok jéggel a rekkenő hőségben kiváló hűsítő!
Levendulás ecet - kitartóknak
A levendulás ecet ízénél csak az illata finomabb, érdemes kipróbálni!

Elkészítése:
1 csésze friss vagy ½ csésze szárított levendulavirágot tegyünk tiszta üvegbe. Öntsünk rá ½ liter fehér- vagy vörösborecetet, és zárjuk jól le az üveget.
Tegyük sötét, hűvös helyre, és időnként rázzuk fel.
Egy hónap múlva szűrjük le az ecetet, öntsük szép üvegekbe, díszítsük egy-egy ép, tisztára mosott és megszárított levendula-ágacskával.
A levendulaecetet használhatjuk édeskés gyümölcsök, pikáns saláták ízesítésére, vagy különféle húsok marinádjához.
Levendulás sütemény
Ez a sütemény nemcsak gyönyörű, de különlegesen finom is. Süthető őzgerinc vagy más formában, de készíthetünk falatnyi tortácskákat is a tésztából muffinsütőben.
A tésztához:
2 dl tej
3 evőkanál finomra vágott, friss levendulavirág
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg cukor
2 tojás
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
A mázhoz:
porcukor
citromlé
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra.
Közepes lángon forraljuk fel a tejet és a levendulát egy kis lábosban.
Amíg kihűl, vajazzuk és lisztezzük ki a sütőformát.
Habverővel keverjük ki a vajat és a cukrot, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a sót.
Óvatosan, állandó keverés mellett öntsük hozzá a levendulás tejet. Kanalazzuk a formába a keveréket, és süssük kb. fél óráig, ha muffinformát használunk, vagy 50 percig, ha egyben sütjük.
Rácson hűtsük ki a sütit.
A citromos máz nem csak szép, de nagyon jól illik a levendulás ízhez.
Egy alkalmas méretű edényben habverővel keverjünk fokozatosan kb. 1 dl porcukorhoz néhány cseppnyi citromlevet, hogy jó sűrű masszát kapjunk, ami elválik az edény falától.
Kenjük egyenletesen a sütemény tetejére, és hagyjuk megszáradni.
A díszítés koronája legyen néhány levendulavirág!