A hisztamin intolerancia tünetei
A hisztamin intolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen. Ezért ha olyan ételt fogyasztunk, ami magas hisztamintartalmú, vagy hatására a szervezetben fokozódik a hisztamin termelés, akkor azt nem tudjuk tökéletesen lebontani és megjelennek a hisztamin intoleranciára jellemző tünetek.
Az alábbi panaszok jelentkezhetnek: orrfolyás, orrdugulás, szívdobogás érzés, szabálytalan szívverés, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, migrén, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.
A hisztamin intolerancia kezelése diétával történik, a tüneteket okozó ételeket kerülni kell.
A diétát most sem szabad feladni!
Aki eddig diétázott, ebben a szezonban se csábuljon el, mert a tünetei visszatérhetnek. A melegben jóleső hűs limonádé vagy jegeskávé, bizonyos zöldségek és kedvelt salátaöntetek, például a balzsamecet is kerülendő. Nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek és a friss padlizsán és spenót is tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztamin intoleranciás tünetek megjelenésével jár.
Ha nem tudjuk másként megoldani, alkalmanként – például utazások során vagy étteremben –, a diétát kiegészíthetjük étkezés előtt DAO-enzim szedésével, így meg tudjuk előzni a panaszok kialakulását. A nyári időszakban azonban sok esetben a legfőbb problémát nem is az alapanyagok jelentik, hanem a frissesség és az elkészítés módja.
Így készítse az ételeket
Ha a szabadban grillezünk, ügyeljünk arra, hogy a friss alapanyagokat, megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin. A rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, szárított és füstölt húsféléket magas hisztamin tartalmuk miatt okozhatnak panaszokat. A chili, a ketchup és a bolti fűszerkeverékek nem ajánlottak a diétában, helyette natúr fűszereket használjunk ízesítésre.
Erre kell figyelni az úti patikával kapcsolatban
Hisztamin intoleranciásként kellemetlen meglepetésként érhet, ha a nyaralás alatt fájdalomcsillapítót kell szednünk, ennek hatására ugyanis tüneteink jelentkezhetnek. A DAO enzim működését gátolhatják az antibiotikumok is, de a vérnyomáscsökkentők, reuma elleni szerek, nyugtatók és szívgyógyszerek is okozhatnak erősödő tüneteket. Ilyen esetben érdemes gasztroenterológussal konzultálni arról, hogy miként csökkenthetjük a panaszokat, illetve a gyógyszert felíró orvossal annak esetleges cseréjéről.