Az eper elsőrangú C-vitaminforrás, magas a rosttartalma, antioxidánsokban gazdag, emellett káliumot, folsavat és B6-vitamint tartalmaz. Rendszeres fogyasztása védi a szív- és érrendszert, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és segíthet megelőzni bizonyos daganatos betegségeket is.
A cseresznyében megtalálható az A- és a C-vitamin, tartalmaz vasat, magnéziumot és kalciumot. Összetétele miatt remekül hat a csontok és a fogak fejlődésére, kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású. A meggy antioxidánsokban, A-, B1 és B2-vitaminokban gazdag, jelentős a vas- és káliumtartalma. Serkenti az idegek és a vese működését, segíti az emésztést és a vitaminok felszívódását. Mindkettőt alkalmazzák gyógynövényként is, a szárukból nyákoldó, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.
A málna C-vitaminban és vasban gazdag. Segít a menstruációs zavarokon, karbantartja a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást. Levelének főzete enyhülést hoz a hányingerre, bélgörcsökre, gyomorfekélyre.