A belfasti Queen’s University tudósai azt találták, hogy a feldolgozott hússal táplált egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél.
Azt is megállapították, hogy a nitrittel szárított sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat fejlődött ki a bélben, mint a kontrollcsoportnál. A kutatást végző Chris Elliot felszólította a brit kormányt, hogy a tanulmány fényében változtassa meg álláspontját a feldolgozott húsban található nitritekkel kapcsolatban.
A tanulmány megállapította, hogy a hasonló mennyiségű nitritmentes sertéshússal etetett egereknél nem nőtt a daganatok száma, ami tovább bizonyítja, hogy a vegyszerek fogyasztása jelentős hatással volt a rák kockázatára.
Dr. Brian Green a Nature folyóiratban megjelent jelentés egyik szerzője a következőket mondta:
A Nagy-Britanniában értékesített szalonna körülbelül 90%-a nitriteket tartalmaz, amit korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a bél-, mell- és prosztatarák kialakulásával. A vegyszert más húskészítményekben, például frankfurti kolbászban is használják. A kutatók azt sugallták, hogy eredményeik azt mutatják, kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel.