Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Összefüggést találtak a rák és a feldolgozott sertéshúsok fogyasztása között

Módosítva: 10/9/2024 1 perc AktuálisRákHúsokÖsszes cikk
Egy vezető tudós arra sürgette a brit minisztereket, hogy tiltsák be a nitritek használatát az élelmiszerekben, miután egy kutatás rávilágított a rák kialakulásának egyértelmű kockázatára, ha túl gyakran eszünk feldolgozott húst, például szalonnát és sonkát.

A belfasti Queen’s University tudósai azt találták, hogy a feldolgozott hússal táplált egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél.

Azt is megállapították, hogy a nitrittel szárított sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat fejlődött ki a bélben, mint a kontrollcsoportnál. A kutatást végző Chris Elliot felszólította a brit kormányt, hogy a tanulmány fényében változtassa meg álláspontját a feldolgozott húsban található nitritekkel kapcsolatban.

pexels.com

A tanulmány megállapította, hogy a hasonló mennyiségű nitritmentes sertéshússal etetett egereknél nem nőtt a daganatok száma, ami tovább bizonyítja, hogy a vegyszerek fogyasztása jelentős hatással volt a rák kockázatára. 

Dr. Brian Green a Nature folyóiratban megjelent jelentés egyik szerzője a következőket mondta: 

A vizsgálatunk eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy nem minden feldolgozott hús hordoz ugyanolyan kockázatot a rák kialakulására, és hogy a nitrittartalmú feldolgozott húsok fogyasztása súlyosbítja a rákos daganatok kialakulását.”

pexels.com

A Nagy-Britanniában értékesített szalonna körülbelül 90%-a nitriteket tartalmaz, amit korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a bél-, mell- és prosztatarák kialakulásával. A vegyszert más húskészítményekben, például frankfurti kolbászban is használják. A kutatók azt sugallták, hogy eredményeik azt mutatják, kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 000 bélrákos megbetegedést okoznak.