A melegben legtöbben csak megszokásból esznek, ilyenkor szinte észrevétlenül csökken az ételek iránti sóvárgás. A szervezet számára üdítő hatást jelenthet a kevesebb kalória tartalmú étkezés. Javasolt, hogy ilyenkor amennyivel kevesebbet mozgunk, annyival kevesebbet együnk, mely naponta kb. minimum 200-400 Kcal elhagyását jelentheti. Ha valaki szeretné - manapság a lépésszámláló programokkal, a különböző mobilalkalmazásokkal - figyelemmel tudja kísérni a napi tevékenységét, és táplálkozását.
A legnépszerűbb strandételek általában igazi kalóriabombák, bőségesen tartalmaznak szénhidrátot (finomított lisztet és cukrot) és zsiradékot, amelyekkel jó, ha számolunk.
Az egyik legfontosabb jellegzetessége a strandételeknek, hogy szinte kivétel nélkül igen magas az energiatartalmuk, laktatóak, hogy a fürdőzés közben megéhezők étvágyát kielégíthessék. Jó tudni, hogy a legnagyobb a kalóriaértéke a hot dognak, a hamburgernek, illetve a lángosnak (a feltéttől függően még magasabb is lehet). Ezek darabonként 450-500 Kcal-t tartalmazhatnak. A sült krumpli, a főtt kukorica, a panírozott hekk is magasabb energiát tartalmaz. Az édességek közül a kürtőskalács a leglaktatóbb, míg palacsintával a vastagságától és a tölteléktől függően viszünk be energiát. Egy gombóc víz alapú fagyi (nem szabály, de általában vízalapúak a gyümölcsfagyik, pl.: eper, szeder, málna, barack stb.) legalább 60 Kcal, a tejszínes változat pedig ennek többszöröse is lehet.
Egy nyaralás alatt egyszer válasszunk lehetőleg lángost, a kevésbé zsíros változatot, s kínáljunk meg valakit a felével. Az édességet desszertként, s ne étkezések helyett fogyasszuk!
Aki tudatosan táplálkozik, annak sem kell éhen maradnia, nem kell megtagadnunk magunktól azt, hogy finom ételekkel kényeztethessük magunkat a nyaralás alatt, de azért azok, akik számára egészségi okokból indokolt az óvatosság, kíméletesebbé is tehetik az ételeiket ilyen körülmények között is.
A strandételek legtöbbje ugyanis kiváltható jó minőségű, és finom, mégis zsírban és szénhidrátban szegényebb, könnyebben emészthető ételekkel. A vastag panírban, bő olajban sült hekk, a rántott hús, a csirkecomb helyett egészségesebb a kevés paprikás lisztben (esetleg zablisztben) megforgatott hekk, a roston sült, grillezett változat, a hagyományos lángos helyett pedig érdemes megkóstolni a sok helyen kapható, kemencében sült kenyérlángost, ami sajttal, tejföllel ugyanolyan finom és nem bő zsiradékban sült.
Ha a húsfélékhez köretnek a kenyér vagy a sült hasábburgonya helyett például görög- vagy cézársalátát választunk, sokkal kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé tehetjük a nyári táplálkozásunkat. A saláták esetében sem mindegy, hogy natúrt vagy majonézest választunk, hiszen a majonéz megemeli az energiatartalmat. A majonéz fogyasztása kevésbé javasolt a nagy kánikulában. Manapság a legnépszerűbb street food termékek egyike a gyros: ha ezt pita nélkül, vegyes salátával, bulgurral kérjük, egészségesebb fogás lehet belőle.
Mindig érdemes a szervezetünk jelzéseire figyelni, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, a mértéket az étkezésben: segít az étel kiválasztásában és a kiválasztott étel mennyiségében is, hogy valóban szeretnénk-e még egy adagot megenni, vagy csak a szemünk kívánja.
Valljuk be: strandon nemegyszer csak unalomból eszegetünk, azért, hogy csináljunk valamit. Erre a célra érdemes gondoskodni valami egészséges rágcsálni valóról, ami lehet például telítetlen zsírsavat és vitamint, ásványi anyagot tartalmazó napraforgó vagy tökmag, dió-mogyoró, vitaminban és rostokban gazdag, gyümölcs. A nyári melegben legjobban a lédús, magas víztartalmú gyümölcsök: most van a szezonja a flavonoidokban gazdag bogyós gyümölcsöknek, a sárga és görögdinnyének, barackféléknek, a nyári almát, ringló szilvát csak ajánlani lehet.
Ha nem visszük túlzásba, egy-egy főtt kukorica is belefér, béta karotin tartalma segíti a szép barnulást. Arra azért figyeljünk, hogy kevés sóval kérjük.
Nyáron a melegben naponta 2-4 liter folyadék fogyasztás az ideális mennyiség. A legtöbb szénsavas palackozott, cukros vagy édesítőszeres üdítőital bár „itatja magát”, de szomjoltásra nagyobb mennyiségben nem igazán alkalmas. Így a hőségben folyadékpótlásra elsősorban ivóvíz, ásványvíz, tea, mely lehűtve vagy melegen is ajánlható, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslé, smoothie. Finomabb a víz és még fokozható a frissítő hatása citrommal, naranccsal, lime-mal, mentával, gyömbérrel, citromfűlevéllel ízesítve.
A gyümölcslék egészségesek és valóban üdítőek, de a cukor- és energiatartalmukat azért érdemes figyelembe venni a fogyasztásukkor. Vízparton, strandon alkoholt nem tanácsos fogyasztani, mert a tűző napon, hőségben az alkohol idegrendszerre tett hatása kiszámíthatatlan, és még az a mennyiség is megárthat, amely egyébként semmi bajt nem okozna.
Ne a lemondásokra koncentráljunk, lebegjen inkább a szemünk előtt, hogy: „A mérték az érték.”