A kínai gyógyászat ugyanis az egészség és a betegség mellett számon tartja a kettő közötti átmeneti, még nem beteg, de már nem egészséges állapotot is, amelyet a fáradtság, levertség, ingerlékenység, rossz közérzet jellemez, s amikor a helyes táplálkozás és az egyszerű étrendkiegészítők révén még könnyen megelőzhetjük a betegséget. Ahogy a régi kínai mondás tartja: „Az ember legjobb orvosa a világon – önmaga.”
A hagyományos kínai orvoslás károsnak, az emésztőrendszerre nézve megterhelőnek tartja a koplalást, ehelyett Dr. Chen Zhen, aki a hagyományos kínai orvoslás oktatója, inkább keserű ételek, például ruccola saláta, és rostban gazdag italok, például szűztea ital fogyasztását javasolja sok mozgás mellett. A szűztea fogyasztása az emésztőrendszer megkönnyebbülését, kitisztítását szolgálja.
A hagyományos kínai orvoslás tanítása szerint a tartós eredményhez kapkodó fogyókúrák helyett életmód- és szemléletváltásra van szükség. A hosszú távon is ideális testsúly néhány egyszerű szabály betartásával elérhető, melyek jelentősen hozzájárulnak a jó közérzethez és az aktív, energikus élethez.
Ezek a szabályok így szólnak:
A szervezetnek sok friss oxigénre: hosszú sétákra és sportolásra van szüksége.
Elengedhetetlen a nyugodt, mély alvás. Ezt az eleuthero ginseng – akár tea, akár kapszula formájában segíti.
A szervezet elsavasodása ellen a galagonyagyümölcsöt használják, nyersen vagy akár tea formájában fogyasztva.
A sok zöldség, gyümölcs, könnyű ételek, levesek, rizskása és forró tea fogyasztása nemcsak a megterhelt gyomornak jelent felüdülést, hanem a téli szürkébb lelkiállapotra is jótékony hatást fejt ki. A B-vitamin bevitele serkenti az agyműködést, míg a zenehallgatás kellemes relaxációt biztosít a szervezet számára.