Számos vitamin és ásványi anyag található mindkét gyümölcsben, ami miatt jó, ha naponta kerül belőlük a tányérunkra. Meghűlés és migrén esetén, valamint a szép és üde bőr megőrzése érdekében mindenképpen javasolt a meggy és a cseresznye rendszeres fogyasztása.
Cseresznye
Bőrfeszesítő és pórusösszehúzó hatása miatt számos kozmetikum egyik fő alkotóeleme. Antociánban gazdag piros héja és húsa kiváló antioxidáns hatású, így kulcsszerepet játszik a rák megelőzésében. Mivel káliumban is gazdag, segít a szervezetben felgyülemlett nátrium kiürítésében. Erős vizelethajtóként is alkalmazzák. Kiváló gyógyír lehet köszvényes betegek számára. Migrén esetén a cseresznyés pakolást a homlokra helyezve enyhíthető az erős fejfájás. Emésztési panaszokra is ajánlott, különösen székrekedés esetén, szabályozza a máj és a gyomor működését. Tisztítókúránál elengedhetetlen szereplője étrendünknek, mivel elősegíti a méreg- és salakanyagok távozását a szervezetből.
Meggy
Magas A-vitamin-tartalma miatt fogyasztása jó hatással van a szemre és a bőrre. Rákos betegek étrendjének kiváló kiegészítője, ugyanis a benne található hatóanyagok képesek lassítani, illetve megállítani a rákos sejtek növekedését. Meghűlés esetén is ajánlott a fogyasztása: megfázáskor napi 2-3 dl meggylé elősegíti a gyors felépülést. A feszes és üde bőrért egy kevés meggylevet keverjünk össze tejföllel és egy tojássárgájával, s ezt a pakolást vigyük fel a megtisztított bőrre. Gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, mivel gátolja az úgynevezett ciklooxigenáz enzimet, amely a gyulladásos folyamatokért felelős. Számos gyógyszer alapanyagaként is szolgál, emellett egyre többet használják textilfestékek és ételszínezékek összetevőjeként is.
Forrás: Családi Lap