A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, aminek számos jótékony hatása ismert. A magyar népgyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait.
A lencse igazán pozitív tulajdonságokkal lett megáldva, ezért gyakori fogyasztása jó hatással van a szervezetre. A vegetáriánus életmódot folyatóknak különösen ajánlott ez a csemege, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz melyet más forrásból nem, vagy csak nehezen lehet pótolni. Fehérjetartalma mellett, energiatartalma sem csekély, így a diétázóknak viszont érdemes elkerülniük a lencsés ételeket. Ugyanis nem csak a szénhidrát, de a nyerszsír is nagy értékben megjelenik benne.
Ezek az apró magok nagy mennyiségű aminosavat rejtenek magukban, mellyel szintén megelőzik más hüvelyes rokonát a lencsének. Emellett könnyebben fel tudja dolgozni a szervezet az elfogyasztott lencsét a babnál vagy a borsónál. Tehát a hagyományőrző lencsés évindítással nemcsak a bőség érdekében, de még az egészségünkért is teszünk.