Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

„Mérget cserélt” az élelmiszeripar

Módosítva: 2/12/2014 Szerző: Szimpatika 1 perc egészségtelen ételekTáplálkozásSzív- és érrendszer
Több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik.

A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányban több tízezer amerikai cukorfogyasztását, valamint a szívbetegségekkel kapcsolatos halálozások adatait vetették össze a szakemberek, és azt látták, hogy jelentős összefüggés mutatható ki köztük – tudósított a BBC hírportálja.

A cukor hízást okozhat, a túlsúly pedig a növeli a szívbetegségek esélyét, és ezzel a kockázattal az embereknek tisztában kell lenniük – figyelmeztettek a kutatók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a hozzáadott cukor nem lehet több a napi kalóriabevitel tíz százalékánál: ez férfiaknál nagyjából 70, nőknél 50 gramm.



Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a felnőttek és a gyermekek többsége túl sok cukrot fogyaszt; a káros mennyiséget nagyrészt keksz, torta, csokoládé és más édességek, illetve szénsavas üdítők és gyümölcsitalok formájában veszik magukhoz. Azok számítanak magas cukortartalmú ételnek, melyek száz grammja 22,5 grammnál több cukrot tartalmaz – ezt a csomagoláson el lehet olvasni.

„Évek óta ismerjük a telített zsírok túlzott fogyasztásának veszélyeit. A megfigyelés eredményeként az élelmiszeripar az egészségtelen zsírok jó részét cukrokkal helyettesítette sokféle termékben. Most olyan élelmiszerek kifejlesztésére van szükség, amelyek nemcsak a telített zsírokból, hanem a hozzáadott finomított cukorból is keveset tartalmaznak” – fűzte hozzá Naveed Sattar, a Brit Szív Alapítvány (BHF) szakértője.


Forrás: MTI