A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros, ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak (különösen az olcsóbb árfekvésű termékek, és csak akkor, ha nagy mennyiségben vannak jelen). Az újabban előállított és drágább margarinok esetében a transzzsírsavak aránya azonban csekély. Sőt, már vannak olyan drága margarinok is, amelyek egyáltalán nem esnek át zsírkeményítésen, viszont meglehetősen drágák, és zsírtartalmuk nem haladja meg a 20%-ot.
Mivel Magyarországon egyelőre nincs korlátozva a szint, aki szereti a margarint, válasszon a deklarált transzzsírsav-tartalmú termékek közül. Azokban a termékekben, ahol nincs kiírva a transzzsírtartalom, ott akár sok is lehet, nagyon olcsó margarinoknál pedig nem valószínű, hogy sokat bíbelődnének a transzzsír-mentesítéssel.
Az, hogy vajat, vagy jó minőségű margarint választunk tehát, ma már leginkább ízlés és pénztárca kérdése. A fenti kérdésnél fontosabb az össz-zsírbevitel, aminek a mennyisége a magyar táplálkozásban mindenképpen csökkentendő.
forrás: https://www.urbanlegends.hu