A taurin egyébként természetes módon is jelen van a szervezetben, ám a kor előrehaladtával a szintje csökken. Egereken és majmokon végzett kísérletek szerint a mesterséges pótlása az öregedés megtorpanását idézte elő, sőt az egerek tovább is éltek a kísérletek során.
Dr. Vijay Yadav, a Columbia Egyetem professzora – aki a kutatást is vezette – szerint ezen eredmények az emberek számára is relevánsak, ezért lenne szükség az aminosav klinikai vizsgálatára.
A Müncheni Műszaki Egyetem professzora szerint a kísérletet placebót és taurint kapó személyek összehasonlításával lehetne elvégezni, és bár azt nehéz lenne vizsgálni, hogy valóban tovább élnek-e a kísérlet alanyai, arra fény derülhetne, hogy tovább maradnak-e egészségesek, ami az orvostudomány célja.
Egerek után makákókon végeztek kísérleteket. Azt tapasztalták, hogy a taurin megállította az elhízást, csökkentette a vércukor szintjét, javította a csontok sűrűségét és az immunrendszert.
Yadav szerint vannak jelei annak is, hogy a táplálékkiegészítő az emberekre is hasonló hatást gyakorol: 12 ezer 60 év feletti európai adatainak elemzése során arra jutottak, hogy a magasabb taurinszint mellett ritkábban fordult elő az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint enyhébb gyulladásokkal társult. Megerőltető kerékpáros edzések pedig növelték az anyag szintjét a Sience-ben megjelent jelentés szerint.
Klinikai vizsgálat nélkül a tudósok nem javasolják, hogy növeljük taurinbevitelünket tablettákkal, energiaitalokkal vagy épp étrendünk változtatásával – írja a The Guardian.
Taurint a szervezetünk is termel, de húsban és kagylóban is előfordul, ám a legtöbb egészségesebb étrend sok zöldséget és gyümölcsöt is tartalmaz. Az energiaitalokban – melyek többsége Magyarországon nem is tartalmaz taurint – pedig más szerek is vannak, melyekből a túlzott bevitel káros lehet.
Borítókép: unsplash.com