A kurkuma egy dél- és délkelet-ázsiai fűszernövény és gyógynövény. Gyömbérre emlékeztető gyöktörzséből többféle terméket készítenek, például a curryporok alapelemének számító élénksárga, kesernyés, erős ízű őrölt kurkumát. A tradicionális keleti gyógyászatban számos gyógyhatást tulajdonítanak a kurkumának. A hatását vizsgáló kutatások egy része ígéretes eredményeket hozott, ezzel együtt eddig nem áll rendelkezésre kellő klinikai bizonyíték ahhoz, ami indokolná terápiás alkalmazását.
A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin nevű polifenol, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A kurkuma emellett több más kurkuminoidot is tartalmaz, például demetoxi-kurkumint és biszdemetoxi-kurkumint, amelyek szintén hozzájárulnak a kurkumatartalmú készítmények hatásához.
Sok kutatás született abból a célból, hogy megtudjuk, a kurkuma mire jó. Az eddigi vizsgálatokból egyfelől egyértelműen kirajzolódik a kurkuma jótékony hatása, másfelől fontos megemlíteni, hogy egyik területen sincsenek perdöntő bizonyítékok. Azaz bár úgy tűnik, hogy a kurkuma többféle problémára is használ valamennyit, az nem egyértelmű, hogy mennyit. Ahogy az sem, hogy ez a hatás elég nagy ahhoz, hogy valóban érdemes legyen rendszeresen kurkumatartalmú termékeket fogyasztani. De nézzük is végig a legfontosabb potenciális hatásokat!
Bár a tudományos eredmények biztatóak, az is egyértelmű, hogy ezen hatások (illetve mértékük) igazolásához további alapos, kiterjedt kutatásokra van szükség. A kurkuma fogyasztása nem helyettesítheti az orvos által előírt gyógyszeres kezelést!
Számos kurkumatartalmú készítmény van forgalomban. A legnépszerűbb talán a kurkuma por, illetve az őrleményt tartalmazó kurkuma kapszula. Az őrölt kurkuma fogyasztása emellett történhet ételekben és italokban (kurkuma tea, kurkuma latte) egyaránt.
Meg kell azonban említeni, hogy a készítmények nagy része nagyon rosszul hasznosul a szervezetben. A kurkumin ugyanis roppant nehezen szívódik fel a bélfalon keresztül, emellett a szervezet relatíve hamar le is bontja. Ezért hiába fogyasztunk relatíve sok kurkumát, ennek töredéke hasznosul csak.
A tudományos kutatások nagy része ezért leginkább különféle komplexek hatását vizsgálta. Ezek a liposzómás, micellás vagy foszfolipidekkel kombinált termékek sokkal hatékonyabban szívódnak fel. Sok közülük a borsban található piperint is tartalmazza, ami szintén sokkal hatékonyabbá teszi a felszívódást. Ezért ha szeretnénk rendszeresen kurkumát fogyasztani, lehetőleg egy ilyen terméket válasszunk! Amennyiben egyszerű készítményt akarunk szedni, érdemes zsírtartalmú ételekkel és borssal együtt fogyasztani, a piperin ugyanis körülbelül hússzorosára növeli a felszívódást.
A kurkuma a táplálékkiegészítőkben alkalmazott dózisokban alapvetően veszélytelen. Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő, amennyiben valaki nagy mennyiségben fogyasztja:
Kismamáknak és szoptató anyáknak nem ajánlott a kurkumatartalmú étrendkiegészítők fogyasztása. (A kurkumával fűszerezett ételek nyugodtan fogyaszthatók, mivel ezekben kevesebb kurkuma van.)
Emellett fontos megemlíteni a potenciális gyógyszerinterakciókat is. A kurkuma befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek (fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, kemoterápiás szerek, immunterápiás gyógyszerek, vérhigítók) hatását. Ezért mielőtt nekiállna kurkumatartalmú táplálékkiegészítőt szedni, mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával!