A köszvény diéta célja az, hogy az alacsony purintartalmú ételek fogyasztása segítségével megelőzzük a betegség kialakulását, illetve a már kialakult betegség esetén csökkentsük a fájdalmas köszvényes rohamok kialakulásának kockázatát és azok súlyosságát. Ezért jelen cikkünkben azt fogjuk áttekinteni, milyen ételeket szabad, illetve nem ajánlott fogyasztania azoknak, akik köszvényben szenvednek.
A köszvény egy nagyon kellemetlen, ízületi gyulladással járó mozgásszervi betegség, amelyet az ízületekben kikristályosodott húgysav okoz. A betegség fájdalmas gyulladásos rohamokkal jelentkezik, amelyek nagymértékben rontják az érintett személy életminőségét. A betegséget okozó húgysav a DNS-ben, illetve RNS-ben található purin bázisok lebontása során keletkezik, és magas koncentrációban a köszvényen túl számos problémát okozhat. (A témában írtunk egy részletesebb cikket, amelyet a linkre kattintva olvashat el.) A magas húgysav pedig húgysav kristályok formájában kiválik, ez vezet a gyulladáshoz.
A köszvény előszobája a vér magas húgysav-koncentrációja. Ilyenkor is ajánlott a köszvény diéta követése, ugyanis így még megelőzhető a betegség kialakulása.
A kialakult köszvény kezelése összetett megközelítést igényel. Szükség van ugyanis a kialakult gyulladás csökkentésére, illetve a szükséges purin diéta előírására és követésére. A betegség kezelése során a reumatológus szakorvos dönt a gyógyszerelésről, illetve az alapvető étrendi előírásokat is ő szabja meg. (Amennyiben szükséges, dietetikust is be lehet vonni a purin diéta megtervezéséhez.)
A későbbiekben bemutatott purin diéta ajánlásai mellett fontos, hogy minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, illetve amennyiben túlsúlyosak vagyunk, csökkentsük a testsúlyunkat, mivel az elhízás ugyanis megnöveli a rohamok kockázatát. A diéta további előnye, hogy a magas vérnyomás, illetve a vesekő kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vele!
A köszvényben szenvedő betegeknek azokat az ételeket kell kerülnie, amelyek sok purint tartalmaznak, és a szükséges tápanyagokat alacsony purin tartalmú alternatívákból kell bevinni.
Egy egészséges felnőtt egy nap alatt körülbelül 600-1000 mg purint visz be a szervezetbe. Amennyiben valakinél már kialakult a magas húgysavkoncentráció, annak a bevitt purin mennyiségét hosszú távon 300 mg-ra kell lecsökkentenie a betegség megelőzéséhez. A krónikus köszvényben szenvedők számára pedig maximum napi 200 mg, a köszvényes rohamok során maximum 100 milligrammnyi purin bevitele ajánlott.
Érdemes utánanézni az általunk fogyasztott ételek purintartalmának, hogy pontosan tudjuk tartani magunkat az ajánlott értékekhez. Ezzel együtt az alábbiakban felsoroljuk, melyik ételek fogyasztása ajánlott, illetve nem ajánlott a köszvény diéta során.
A húsok, belsőségek, halak sok purint tartalmaznak, ezért az ezekből készült ételeket csak ritkán fogyaszthatjuk. Kerüljük a vörös, illetve zsíros húsokat, és az elkészítés során se használjunk sok zsiradékot. A magas zsírtartalmú ételeket, például a gyorsételeket szintén kerülni kell! A húslevesről sajnos szintén le kell mondanunk, ugyanis a húsok purintartalma belefő a levesbe.
A szükséges fehérjebevitelt inkább zsírszegény tejtermékekkel, illetve tojással vihetjük be. Ezen felül a gabonafélék szintén nyugodtan fogyaszthatók; ezeknek is jelentős lehet a fehérjetartalma. A szintén magas fehérjetartalmú hüvelyesekkel, mint például a bab, a szója és a borsó, illetve a spárgával viszont vigyázni kell, mert ezeknek relatíve magas a purintartalma. Az olajos magokat szintén csak mértékkel fogyasszuk. Ezzel együtt együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt!
A szénhidrátoktól alapvetően nem kell tartani, azonban mivel fontos, hogy ne vigyünk be túl sok kalóriát, érdemes kerülni a finomított szénhidrátokat, főleg a péksüteményeket. Válasszunk inkább teljes kiőrlésű termékeket!
Ajánlott továbbá a bő folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter) is, ezt lehetőleg cukor-, illetve szénsavmentes italokból vigyük be.
Amennyiben bizonytalan, hogy hogyan tudná betartani az orvos által javasolt purinbeviteli értékeket, érdemes dietetikushoz fordulnia. Ez többek között azért is javasolt, mert egy dietetikus figyelembe tudja venni az egyéb étrendi ajánlásokat is, így egy olyan étrendet fog javasolni, amely minden szempontból megfelel a szükségleteinek.