Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Kivi: a hasznos téli-tavaszi vitaminforrás

Módosítva: 10/9/2024 1 perc VitáltippekTavaszVitaminokZöldség-gyümölcsTélgyümölcsökreceptFelsőlégúti megbetegedésekemésztésC-VitaminInfluenza MegfázásSzív- és érrendszerÖsszes cikk
A különleges ízű és külsejű kivi hazánkban is könnyen elérhető gyümölcsnek számít. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, mert nagyon egészséges.

Figyelemreméltó a gyümölcs kálium-, kalcium- és nyomelem-tartalma, ezen kívül van benne magnézium, foszfor, valamint béta-karotin is. A vitaminok közül nagyon sok található benne, ráadásul azért is jó vitaminforrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, hasznosítva minden vitaminját.

A C-vitamin-tartalma miatt kiváló immunerősítő, segítségével megelőzhető a nátha, az influenza és a megfázás kialakulása. Antioxidánsai semlegesítik azokat a szabad gyököket, amelyek felelősek az öregedésért, a szívbetegségekért, a gyulladásokért és a daganatos elváltozásokért.

A gyümölcs hatóanyagai szabályozzák a vér koleszterinszintjét, javítják a keringést, így csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. Rostokban gazdag, ezért napi rendszerességgel fogyasztva megelőzi a székrekedést és az emésztési zavarokat, emellett természetes növényi melatonint és szerotonint is tartalmaz. A melatonin az alvást szabályozó hormon – ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, alvásunk hosszabb és pihentetőbb lesz. A szerotonin, más néven boldogsághormon, a negatív hangulatváltozások ellen hat, és az általános nyugalom érzetét segíti elő.

A különleges ízű és külsejű kivi hazánkban is könnyen elérhető gyümölcsnek számít. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, mert nagyon egészséges.