Hidd el, a szervezeted is a sütőtökre szavaz!
A Wikipédia szerint a sütőtök fajtajelölő név, amely minden olyan tököt magában foglal, amelyet legtöbbször sütve fogyasztunk. Ez pedig rengeteg fajtára érvényes, amelyek közül itthon legtöbben háromfélét termesztenek, és ezeket találjuk a leggyakrabban a boltok polcain és a piacokon is.
Egészségünk szempontjából is érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen magas a béta-karotin-, valamint az A-,B-,C- és E-vitamin-tartalma is. Emellett gyulladáscsökkentő hatású is lehet. Mivel pedig serkenti a máj működését, a tisztítókúra étrendjébe illesztve segítheti a szervezet méregtelenítését.
Sütőtök a kertedben
Mivel a sütőtök elnevezés számos fajtát jelöl, azt gondolhatnánk, hogy ezek termesztése különböző lehet. A tök ültetéséhez valójában komposztra és vízre lesz szükséged. Az időzítés fontos, mert érdemes palántákat ültetni.
A palánták nevelése történhet akár komposztban is, majd alapos öntözést követően a növényeidet ültesd napos helyre!
Mivel a tök érzékeny a fagyra, érdemes minél később kiültetni. Erre a május vége már alkalmas lehet. Ültetéskor hozz létre kis fészkeket a tökök számára! Hagyj kis mélyedéseket a talajban, hogy a víz odagyűlhessen!
A növény térigényére és a folyamatos öntözésre nagyon figyelj oda!
Mit is hívunk sütőtöknek?
A Hamupipőke hintójára hasonlító, szürkés-zöldes színű Nagydobosi sütőtök hazai fajta, egyes források szerint világhírnek örvend. A kerek, vastagabb héjú darabok akár 10 kilogrammosak is lehetnek, húsuk narancssárga, édes ízű.
Vannak, akik csak a nagydobosira esküsznek, ha sütőtökről van szó. Ebből készítik a tökös sütiket és a krémlevest is.
Szintén kerekded, de sokkal kisebb méretű a Hokkaido tök, amely nevét a japán Hokkaido-szigetről kapta, miután Amerikából átkerült Japánba.
A gasztronómiai lapok szerint ez a legédesebb fajta, személyes tapasztalatom viszont azt súgja, hogy inkább kicsit fűszeresebb ízű és sokkal krémesebb állagú a kanadai sütőtöknél. A Hokkaido tököt kisebb mérete miatt jól lehet tölteni, sütve a héját is fogyaszthatjuk.
A boltokban leggyakrabban az előbb említett kanadai sütőtökkel találkozhatunk. Mérete kisebb, átlagosan 2–4 kilós darabokat vásárolhatunk belőle. Héja vékonyabb, könnyebb pucolni, mint kerek társait.
Nem csak krémlevesként isteni
Bármelyik fajtát is visszük haza a boltból, a felhasználási lehetőségek tárháza ki fog tartani egész szezonban. Készíthetünk belőle klasszikus krémlevest, de vannak, akik hús helyett sütőtökkel varázsolják bele a zöldséglevesbe a húslevesízt.
A sütőtökpürét tehetjük reggeli palacsintába, gyümölcsturmixokba, kalács vagy kenyér tésztájába, krumplival keverve narancssárga gnocchit főzhetünk vele. Édes fűszerekkel, mézzel kikeverve, dióval megszórva isteni édesség, tahinivel, keleti fűszerekkel, fokhagymával turbózva pedig szuper szendvicskrém lesz belőle.
Gombával, spenóttal, kis növényi tejszínnel lasagnetészta közé rétegezhetjük, vagy rizottóba is tehetjük. Kockára vágva, serpenyőben lepirítva, fűszerezve salátákhoz is keverhetjük. A húsa mellett érdemes a magját és a héját is elfogyasztani, bármennyire furán is hangzik elsőre.
A magokból tepsiben sütve remek és egészséges nassolnivalót készíthetünk. Ehhez a kikanalazott magokat először szűrőn mossuk át, hogy a kis, ragacsos „tökzsinórok” lejöjjenek, majd kicsit szárítsuk meg, terítsük szét egy tepsiben, locsoljuk meg olajjal, majd amikor megsült, fűszerezzük meg!
A magok mellé a tök héját is bedobhatjuk a sütőbe. Fűszerezve csipszként fogyaszthatjuk.
Diós bundában sült szejtán márványsajtos sütőtökpürével
Hozzávalók
Így készítsd el!
Először kiszedjük a tök magját. Ekkor választhatunk, hogy a tököt a sütőben sütjük meg, vagy meghámozzuk és felkockázva, egy kevés vöröshagymán megfuttatva sóval és borssal fűszerezve puhára pároljuk. Utóbbi picit gyorsabb.
Mikor a tök elkészült, pürésítjük (villával vagy botmixerrel), és hozzákeverjük az elmorzsolt sajtot.
A panírhoz a zabpelyhet és a diót összedaráljuk, a tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk. A szejtánt ízlés szerint felszeljük, panírozzuk, és közepesen forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert a dió hamar megéghet! Jól mutat a tányéron mellette a zöld, ha van még időnk és kedvünk, összedobhatunk hozzá egy kis kelkáposztacsipszet a sütőben.
Borítókép: elements.envato.com