Íme, a karácsony legnépszerűbb fűszerei és gyógyhatásaik.
1. Fahéj
Az édeskés aromájú fahéj a karácsonyi sütemények első számú fűszere, ám az év többi részében is kiválóan felhasználható sütéshez-főzéshez egyaránt. Finom aromája mellett számos gyógyhatással is rendelkezik, ezért is érdemes évszaktól és ünneptől függetlenül egész évben fogyasztani.
A fahéjnak igen jelentős a vércukorszint-szabályozó tulajdonsága. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegséget, emellett előnyösen hat a vérzsírra is, csökkenti a káros plakkok kialakulásának az esélyét az erekben.
Jót tesz az agyműködésnek: javítja a kognitív képességeket és a memóriát, a benne található CEppt hatóanyag pedig késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását.
Baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt száj- és fogproblémák esetén is hatékonyan bevethető, mérsékelt fogyasztása pedig enyhítheti az emésztési problémákat.
Ellenjavallat: a fahéjból naponta maximum másfél teáskanálnyit szabad fogyasztani, ugyanis nagy mennyiségben károsíthatja a májat, irritálhatja a száj nyálkahártyáját, és akár allergiás reakciókat is kiválthat.
2. Szegfűszeg
A szegfűszeg jellegzetesen pikáns, aromás, kissé égető ízét a benne lévő illóolajok adják. Gyakorta használják süteményekhez, forró italokhoz, húsételek ízesítéséhez vagy például hideg gyümölcslevesekhez is.
Igen jelentős a gyulladáscsökkentő tulajdonsága, amely egyrészt a benne lévő eugenol nevű vegyületnek köszönhető, másrészt a gyulladáscsökkentő hatású flavonoidoknak és antioxidánsoknak.
Emiatt, valamint érzéstelenítő hatása miatt egy-egy szegfűszeg elrágcsálásával kiválóan enyhíthetők a fogfájás és a gyulladt íny okozta kellemetlenségek, ráadásul friss leheletet is biztosít.
Javítja az emésztést, segít enyhíteni a gyomorpanaszokat, a puffadást, valamint a torokfájást és a köhögést is, ráadásul hatékony lehet afrodiziákumként is.
Ellenjavallat: nagyobb mennyiségben nyálkahártya-irritációt okozhat, valamint allergiás reakciót is kiválthat.
3. Gyömbér
A karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen összetevője, ám friss, citrusos, kissé csípős íze miatt számtalan más módon is felhasználható. A kínai és a távol-keleti konyha egyik alapfűszere.
A gyömbér valóságos orvosság, annyiféle jótékony hatása van. Rendkívül hatékonyan segít a különböző eredetű gyomor- és bélpanaszok enyhítésében, például hányinger, gyomorégés, puffadás, bélgörcsök és baktérium okozta hasmenés esetén. Segít a terhesség idején előforduló rosszullétek enyhítésében is.
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt enyhíti a menstruációs görcsöket és az ízületi fájdalmakat, valamint segítséget nyújthat a migrénes fejfájás ellenszereként is. Megfázás esetén csillapítja a torokfájást és a köhögést, valamint immunerősítő hatása miatt az influenza kezelésére is természetes gyógyír lehet.
Szaliciláttartalma segít megelőzni a vérrögképződést, ezáltal csökkenti a trombózis és az éreredetű szívbetegségek kockázatát is.
Ellenjavallat: véralvadásgátló gyógyszerek használatakor nem ajánlott a rendszeres fogyasztása, szedése előtt mindenképpen szükséges kezelőorvos vagy szakember véleményét kérni.
Vérzékenység esetén, műtétek előtt, súlyos és krónikus gyomor- és bélrendszeri betegséggel küzdők (pl. Crohn-betegek, fekélyes betegek) számára, koleszterinszint-szabályozó gyógyszereket szedőknek a fogyasztása nem ajánlott.
4. Ánizs
Az ánizs jellegzetes ízét az idősebb korosztálynak – a medvecukornak köszönhetően – biztosan nem kell bemutatni. Remekül illik süteményekhez, kekszekhez vagy különböző italokhoz, ráadásul a gyógyhatása sem elhanyagolható.
Emésztési panaszok esetén kiváló gyógyír lehet az ánizs, ugyanis segít enyhíteni a hányingert, a hasi fájdalmakat és a fokozott gázképződést. Fertőzésből eredő gyomorbántalmak ellen is optimális választás, valamint étvágygerjesztő hatása is van.
Természetes idegnyugtató hatása révén ellazítja az izmokat, segít az elalvásban és az éjszakai pihenésben. Emellett nagyszerű köptető is, így hurutos köhögés esetén fellazítja a letapadt váladékot, segíti a feloldását és a kiürülését.
Ellenjavallat: az ánizs az anetolra allergiás személyeknek nem ajánlott, túlzott fogyasztása pedig émelygést és tompultságot eredményezhet.
5. Kardamom
A fűszerek királynőjének tartják, amely a vanília és a sáfrány után a harmadik legdrágább fűszer a világon. Fűszeres íze kiválóan illik a süteményekhez, főleg a csokoládés finomságokhoz, de jól harmonizál a húsokkal is.
Közel-Keleten a kávét, Indiában a teát ízesítik vele, valamint az indiai konyha curry fűszerkeverékének egyik összetevője.
A kardamom serkenti az epetermelést, ezáltal segíti a zsírok megemésztését. Enyhíti a puffadást és a gázképződést, valamint az ezekkel járó hasi görcsöket is.
Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai közé tartozik még a székrekedés, a túlzott savképződés, a gyomorégés és a fertőzésből eredő gyomorpanaszok enyhítése is. Segít megszüntetni a kellemetlen leheletet, étkezések előtt fogyasztva pedig étvágyjavító hatású.
Ellenjavallat: gyomorfekély esetén nem ajánlott a fogyasztása.
Borítókép: elements.envato.com