A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öregerdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.
Gyógyhatás és alkalmazás
Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium- és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
A medvehagyma valódi kincs, erre utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.
A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja, emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.
Gyűjtés
A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött, azonban a szigorúan védett területeken erre egyáltalán nincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit: a vele együtt megjelenő, ritka és védelemre szoruló turbánliliom vagy a salamonpecsét nem károsulhat.
A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki. Ha már virágzik, ne szedjük le. A gyöngyvirággal való hasonlatosság miatt figyeljünk a levél illatára!
Nehogy mellényúlj!
Minden évben előfordulnak sajnálatos, olykor halálos mérgezések. A medvehagyma levelét ugyanis könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda!
Recept
Medvehagyma krémleves:
Hozzávalók:
A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.
A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.
Boros medvehagyma-kivonat:
Hozzávalók:
Tegyük az üres üvegbe a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le. Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
Termesztési tanácsok
A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.
Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.
Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.
A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.
Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.
Forrás: tudatosvasarlo.hu