A tudósok aprólékosan megvizsgálták a  kutatásban részt vevő, ellenőrzött diétát követő embereket: minden  morzsányi ételt, testedzéssel töltött pillanatot és levegővételt  figyelembe vettek.
 Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetben vizsgált, zsírokban szegény és szénhidrátokban szegény  étrendet tartók körében a kutatás során azt tapasztalták, hogy a  kevesebb kalóriabevitel nyomán súlycsökkenés következett be, de azok  vesztettek többet a súlyukból, akik kevesebb zsírt fogyasztottak.
 Korábban  is felmerült, hogy vajon a derék körüli "úszógumi" leküzdésének legjobb  módja-e a szénhidrátbevitel csökkenése, mivel az megváltoztatja a  szervezet anyagcseréjét. Az elmélet szerint a kevesebb szénhidrát  fogyasztása miatt csökken az inzulinszint, aminek következtében a test  zsírtartalékai csökkennek.
 A BBC News beszámolójában Kevin Hallt,  a diabétesszel, emésztési- és vesebetegségekkel foglalkozó amerikai  székhelyű országos intézet kutatóját idézi, aki elmondta: ha az ember  kevesebb szénhidrátot fogyaszt, valóban csökken a testében felhalmozott  zsír, de korántsem annyira, mintha a zsírok bevitelét korlátozná.
 A  kutatás során 19 elhízott embernek először napi 2700 kalóriás étrendet  állítottak össze. Ezt követően két hétig harmadára fogták vissza a napi  kalóriabevitelt a színhidrátok vagy a zsírok csökkentésével.
 A  kutatók mérték a belélegzett oxigén és a kilélegzett széndioxid  mennyiségét, valamint azt is, hogy mennyi nitrogén volt a kísérletben  résztvevők vizeletében. Az adatok ismeretében számolták ki, hogy  pontosan milyen kémiai folyamatok játszódnak le a testben.
 A Cell  Metabolism folyóiratban publikált eredmények szerint hat nap diéta után  a zsírokban szegény táplálékot fogyasztók átlag 463 grammnyi testzsírt  vesztettek, 80 százalékkal többet, mint azok, akik szénhidrátban szegény  étkeket ettek. Utóbbi csoport átlagos testzsírvesztesége 245 gramm  volt. 
 Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a való életben,  ahol nem ellenőrzi senki szigorúan a diétát, az emberek több súlytól  szabadulhatnak meg a szénhidrátbevitel csökkentésével. Hall szerint, ha  valaki könnyebben tart be egy diétát, mint egy másikat, és azt  folyamatosan képes követni, akkor azt kell választania. "Viszont ha a  zsírokban szegény étrend bejön valakinek, akkor nem kell számolnia az  anyagcsere-változás hátrányaival" - mondta. 
 A Tufts Egyetem  szakértői, Susan Roberts és Sai Das úgy vélte, az új tanulmány sok  szempontból cáfolta, hogy az alacsony szénhidrátbevitelű étrend jobb  lenne, de a hosszú távú hatások még nem világosak. Robertsék szerint az a  legfontosabb üzenet, hogy vannak olyan szénhidrátok, amelyekkel semmi  baj, különösen a teljes kiőrlésű gabonák és alacsony glikémiás indexű  ételek.
Forrás: MTI