Víz- és erőforrás megtakarítás könnyedén
Egyre több konyhában található mosogatógép, így jó, ha tisztában vagyunk a helyes és környezetbarát használattal. Az egyik legfontosabb, hogy nincs szükség rá, hogy leöblítsük az edényeket, mielőtt bepakolunk a mosogatógépbe, ugyanis azzal nemcsak időt pazarolunk, hanem felesleges vízfogyasztással is jár.
A legújabb technológiájú készülékek már képesek minden foltot eltávolítani, elegendő tehát a nagyobb ételmaradékokat lekaparnunk bepakolás előtt. A víz- és energiafogyasztás további optimalizálása érdekében számos háztartási készüléket fejlett érzékelőrendszerrel szereltek fel: ilyen lehet például az automatikus program funkció, amely önállóan kiválasztja a legmegfelelőbb mosogatási ciklust a lehető legkevesebb víz- és energiafelhasználással.
Emellett pedig az UV fénnyel ellátott gépek alacsonyabb hőmérsékleten is képes eltávolítani a baktériumok és vírusok 99,9 százalékát.
A kevesebb sokszor több
Nem is gondolnánk mennyi pozitív hatást gyakorol egészségünkre, ha ruháinkat teregetés helyett szárítógépre bízzuk, fontos azonban, hogy mindig betartsuk a pontos használati utasításokat.
Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a leggazdaságosabb módja a szárítógépek használatának, ha minél jobban teletöltik, így kevesebb alkalommal kell elindítani a gépet. Ezzel ellentétben a készülék túltöltése korlátozza a levegő áramlását a dobon belül, így a forró levegő nehezebben tud hatékonyan keringeni, aminek köszönhetően a ruhák is jóval lassabban száradnak meg.
Az elhúzódó ciklus megnövekedett áramfelhasználást eredményez, ami magasabb számlákhoz vezet. Fontos tehát, hogy minden esetben tartsuk be a javasolt maximális ruhatöltet súlyát.
Bónusz tipp: ha szárítás előtt alaposan kicsavarjuk vagy kicentrifugáljuk a ruhákat, azzal csökkenthetjük a szárítási időt és az energiafogyasztást is.
Idesüss!
Sütés és főzés közben szintén van néhány praktika, amit érdemes betartani: csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha a recept mindenképp előírja, továbbá mindaddig ne tegyük be az ételt a készülékbe, amíg az el nem érte a kívánt hőfokot.
Az energiatakarékossághoz az is hozzájárul, ha minden használaton kívüli tálcát kiveszünk a sütőből és feleslegesen nem nyitogatjuk a készülék ajtaját. Hosszabb sütési idő esetén érdemes lehet kikapcsolni a készüléket 5-10 perccel a vége előtt, így kihasználhatjuk a már eleve felgyülemlett hő erejét.
Élelmiszertárolás okosan
A legfontosabb talán, hogy feleslegesen ne hagyjuk nyitva a hűtő és fagyasztó ajtaját, próbáljuk minimálisra csökkenteni a meleg levegő bejutásának idejét. Élelmiszertároláshoz használjunk újrafelhasználható dobozokat és üvegedényeket.
Válasszunk olyan tárolókat, amelyek könnyedén lehűlnek és lefagynak, ugyanis ezek a verziók gyorsabban ki is olvadnak.
Emellett érdemes odafigyelnünk a műanyagfelhasználási mennyiségünkre is: kerüljük a túlcsomagolt termékeket, PET palackos víz helyett használjunk kulacsot és mindig legyen nálunk vászonszatyor, hogy ne kelljen a boltokban újabb és újabb műanyag szatyrot vásárolnunk.
Borítókép: freepik.com