A hüvely egészségének megőrzéséhez a legfontosabb, hogy a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát megőrizzük, vagyis ne engedjük, hogy a hüvely pH-ja megváltozzon, és a jótékony baktériumok száma csökkenjen. Ezt az egyensúlyt sok dolog felboríthatja, például gyulladásos betegségek, fertőzések, szexuális úton terjedő betegségek, pszichológiai okok. Emellett például a fogamzásgátló tablettáknak is lehet ilyen mellékhatása. Megfelelő étrenddel azonban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a hüvelyünk egészséges maradjon.
A hüvelyfolyás egészen addig természetes jelenség, míg állaga meg nem változik, vagy kellemetlen szaga nem lesz. Ha azonban a megszokottól eltérő minőségű és mennyiségű váladék hagy nyomot a fehérneműn, érdemes orvoshoz fordulni.
A legfontosabb egészségmegőrző ételek
A joghurt olyan jótékony hatású baktériumokat tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani a bél-, illetve a hüvelyflóra egészségét, megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását, a tejsav pedig segít fenntartani a megfelelő kémhatást és elpusztítja a betegséget okozó mikrobákat is. Naponta egy doboz natúr, cukrozatlan joghurt elegendő lehet az egészséghez.
A citromlé is jótékonyan hat a szervezet pH-jára, emellett serkenti az immunrendszer működését, emellett olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy az úgynevezett szabadgyökök károsítsák a sejteket. Facsarjuk ki egy fél citrom levét egy pohár langyos vízbe, tegyünk hozzá egy kis mézet, majd ezt igyuk meg naponta 1-2 alkalommal.
A vörösáfonya levéről régóta tudják, hogy nagyon jót tesz a húgyutaknak, segít megőrizni az egészségüket, csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, ha pedig már kialakult a gyulladás, akkor gyorsítja a gyógyulást. A vaginális fertőzések, gyulladások esélyét is jelentősen csökkentheti. Igyunk naponta egy pohár áfonyalevet, vagy szedjünk rendszeresen áfonyatartalmú étrend-kiegészítőket.
A fokhagymának immunerősítő, mikroba- és gombaellenes hatásai is vannak, így a segítségünkre lehet például abban, hogy a hüvelyt érintő betegségektől gyorsabban megszabaduljunk (illetve, lecsökkentsük a fertőzések kialakulásának esélyét). A fokhagyma rendszeres fogyasztásával ritkábban jelentkezhetnek olyan problémák, mint a hüvelytájéki viszketés, az égő érzés, a kellemetlen szagú folyás.
A szójában, illetve a belőle készült termékekben olyan fitoösztrogének találhatóak, amelyek megakadályozzák, hogy a hüvely fala túlságosan kiszáradjon - ez nagyon fontos ahhoz, hogy a betegségek ne tudják megtámadni a hüvelyt. A benne található omega-3 zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett segítenek a premenstruációs szindróma tüneteinek megelőzésében.
Hasonlóan jó hatású lehet a lenmag is, ebben ráadásul cink is található, amely az irritációt, viszketést is csökkenti.
Forrás: HáziPatika.com