Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Hasnyálmirigyrákot okozhatnak a feldolgozott hústermékek

Módosítva: 10/9/2024 1 perc Rákegészségtelen ételekTáplálkozásfehérjeÖsszes cikk
Napi két szelet baconszalonna vagy egy kolbász jelentősen megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – állapította meg egy svéd tanulmány, amelyről a Fox News számolt be.

A kutatók számításai szerint napi mindössze 51 gramm feldolgozott hús fogyasztása mintegy 19 százalékkal megnöveli a halálos daganatos betegség kialakulásának kockázatát.



A sokak étrendjében gyakran előforduló feldolgozott, pácolt vagy füstölt húsok mindennapos fogyasztása rendkívül káros lehet. Ráadásul a hasnyálmirigyrákot igen nehéz diagnosztizálni, egyrészt, mert nincs rá megfelelő szűrési módszer, másrészt, mert a páciensek sok esetben nem veszik komolyan a tüneteket: sárgaság, hasi fájdalom, fogyás.

A legfőbb teendő tehát ebben az esetben is a megelőzés lenne, s a tanulmány szerint ez könnyen megoldható: csupán csökkenteni kell a feldolgozott húsok fogyasztását.


Forrás: OrientPress Hírügynökség

Napi két szelet bacon szalonna vagy egy kolbász jelentősen megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát - állapította meg egy svéd tanulmány, amelyről a Fox News számolt be.