A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) egy ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. A gyömbérfélék családjába tartozik, közeli rokona a kurkuma és a kardamom. Számos gyógyhatása van, amelyet nagyrészt a benne található illóolajoknak köszönhet. Többféle formában is fogyaszthatjuk, például nyersen, teaként, vagy különféle készítményekben.
A gyömbér hatása a szervezetre alapvetően a benne található illóolajoknak (gingeroloknak és shogaoloknak) köszönhető. A gyömbér a gingerolok és shogaolok erőteljes gyulladáscsökkentő- és antioxidáns hatásának köszönhetően számos egészségügyi probléma kezelésében segíthet. A gyömbér az illóolajok mellett kis mennyiségben tartalmaz vitaminokat és nyomelemeket is. Persze legalább ugyanennyire fontos kérdés az, hogy a gyömbér mire jó. Nézzük is a legfontosabb hatásokat!
A gyömbér jótékony hatása leginkább emésztőrendszeri problémák esetén mutatkozik meg. Jelentős mértékben csökkenti a hányingert a várandós kismamáknál, kemoterápiás kezelés alatt álló betegeknél, illetve bizonyos műtéteken átesett pácienseknél. A gyömbér emellett segíti a tápanyagok emésztőrendszeren való áthaladását, illetve enyhíti az emésztési zavarok tüneteit (puffadás, böfögés, hasi görcsök).
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, képes enyhíteni például az ízületi gyulladás tüneteit.
Egyes kutatások alapján a gyömbér képes csökkenteni a menstruációs fájdalmat.
Bizonyos kutatások alapján a gyömbérben található antioxidánsok képesek sikeresen csökkenteni a szabadgyökök mennyiségét, ezzel pedig alkalmasak bizonyos emésztőrendszeri daganatok (gyomorrák, májrák, hasnyálmirigyrák, vastagbélrák) kockázatának csökkentésére.
Van rá némi tudományos bizonyíték, hogy a gyömbér fogyasztása csökkentheti egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Néhány kutatás eredményei azt sugallják, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása segíthet a vércukorszint, illetve a koleszterinszint szabályozásában is.
A gyömbér rendelkezik némi antimikrobiális és antivirális hatással. Képes például akadályozni bizonyos mikroorganizmusok, pl. az Escherichia coli, a Helicobacter pylori és a Salmonella fajok szaporodását. Egyes tanulmányok alapján a légzőszervi megbetegedésért felelős vírusok ellen is hatásos lehet.
Egyes kutatások alapján a gyömbér képes lehet bizonyos májproblémák, például a nem alkoholos zsírmáj kezelésére.
A rossz hír az, hogy bár a gyömbérnek vannak dokumentált gyógyhatásai, a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy határozott kijelentéseket tegyünk – a tudományos tisztánlátás érdekében további kutatásokra van szükség.
A gyömbér számtalan módon fogyasztható. A legnépszerűbb talán a gyömbér tea, de közkedvelt megoldás a nyers gyömbér fogyasztása is (pl. mézzel, fokhagymával és citromlével). De kapható gyömbérsör, gyömbér shot, gyömbér kapszula, gyömbéres keksz… A legszerencsésebb talán a nyers gyömbér, illetve a gyömbér tea fogyasztása, a táplálékkiegészítőkben ugyanis nem mindig található elegendő hatóanyag.
A gyömbér tea hatása jól ismert, és szerencsére megcsinálni is pofonegyszerű. A gyömbér tea készítése csupán annyiból áll, hogy a vékony szeletekre vágott gyömbért forró vízbe áztatjuk legalább 5-10 percre. Ha az a célunk, hogy minél több hatóanyagot kinyerjünk, érdemes 10-15 percig alacsony lángon forralni a teát. A gyömbér tea természetesen készülhet teafilterekbe csomagolt őrölt gyömbérből is.