Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Gyengítik a szívműködést a feldolgozott élelmiszerek

Létrehozva: 5/3/2022 1 perc AktuálisegészségÉletmódEgészséges életTáplálkozásZöldség-gyümölcsszívÉlelmiszerekgyümölcsökSzív- és érrendszerÖsszes cikk
Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalória gyengíti a szív és érrendszer egészséges működését.

Azok a felnőttek, akik kalóriabevitelük mintegy 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában fogyasztják el, az ideális kardiovaszkuláris egészségszint felét érik el.
Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek élelmiszer-ipari eljárással (például hidrogénezéssel, extrudálással) készülnek, sok hozzáadott mesterséges ízfokozóval, cukorral, zsírral, színezékkel. Ilyen termékek például az üdítőitalok, a csomagolt sós rágcsálnivalók, sütik, feldolgozott húsok, por formájú és előcsomagolt levesek – írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

„Az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságú a szív és a vérerek egészségének megőrzésében” – hangsúlyozta Zefeng Zhang, a CDC kutatója. „Az emberek gyakran esznek ultrafeldolgozott ételeket tápanyagban gazdag élelmiszer helyett. A gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és a sovány fehérje támogatják a szív egészségét. Ráadásul az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran sok a só, a hozzáadott cukor, a telített zsír és más, a szívbetegségek kockázatát növelő anyag aránya” – tette hozzá.

A szakértők az amerikai országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) során 2011 és 2016 között gyűjtött adatokat használták vizsgálatuk során. Ennek keretében 13 446, húszéves vagy annál idősebb felnőttről szereztek információkat, akiknek megismerhették táplálkozási szokásait.

Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalória gyengíti a szív és érrendszer egészséges működését.