Tápanyagokban gazdag
A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, és E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok gazdag forrása is, például magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást.
Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, ezáltal hozzájárulhatnak a keringési betegségek megelőzéséhez is. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos vagy gyulladásos betegségekre, elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A sütőtökben lévő kálium vértisztító hatású, fogyasztása ajánlott pattanásos bőrre is. Minél sötétebb színű a sütőtök, annál több A-vitamin és karotin van benne. A tököt és a tökmagot az egyik leghatásosabb rákmegelőző szernek tartják.
Sütőtökös receptek
A sült sütőtök alapreceptje igen egyszerű: a megmosott zöldséget cikkekre vágva, előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy alufólián sötét narancssárgára sütjük, hogy a húsa puha, könnyen kikanalazható legyen. Sült húsok mellé köretként, vagy ha elég édes, önmagában édességként is kínálható.
Sütőtökkrémleves tökben
Hozzávalók:
1,5 kg hámozott, felaprított sütőtök
3 dl víz
2 dl tej
150 ml tejszín
¼ teáskanál reszelt vagy őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése
Egy közepes méretű sütőtöknek vágjuk le a felső 1/3-át, kanalazzuk ki a magokat, majd vájjuk ki a belsejét (annyit hagyjunk a héjban, amitől a tartása megmarad), és a kivájt húst daraboljuk fel.
Tegyük sütőbe a két egészben hagyott, kivájt tököt, és süssük addig, amíg belül megpuhulnak.
Eközben a tök felkockázott húsát, a tejet és vizet forraljuk össze, majd pürésítsük és keverjük hozzá a tejszínt, szerecsendiót, borsot. Tálaljuk a készre sült tökökben.
Sütőtökfelfújt
Hozzávalók:
30 dkg sült sütőtök
4 tojás
8 dkg méz
3 dkg étkezési búzakeményítő
30 dkg tehéntúró
2 evőkanál citromlé
őrölt fahéj
őrölt koriander
vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése
A megsült tök húsát kikanalazzuk és összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a túrót, a keményítőt és a tojások sárgáját, majd a felvert tojásfehérjét.
A masszát vajjal kikent sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
forrás: https://impulsermagazin.com/