A rebarbara különleges növény: kicsit zöldség, kicsit gyümölcs. Bár a levele káros lehet, ezért sokan mérgezőnek tartják, a szára nemcsak fogyasztható, de kifejezetten egészséges is.
Miért érdemes megkóstolni?
A rebarbara – néhány más növénnyel, például a spárgával vagy az eperrel együtt – a jó idővel együtt érkezik a piacokra, üzletekbe, és bár hazánkban még nem annyira elterjedt, valójában évszázadok óta ismerjük.
Mivel a rebarbara rendkívül érzékeny a hidegre, csak meleg éghajlaton, illetve melegházakban termeszthető. A középkorban éppen ezért az ára a legdrágább fűszerekéhez, a sáfrányéhoz vagy a fahéjéhoz volt mérhető.
Étkezési célokra a rebarbara szárát használjuk fel, és bár a zellerszárra hasonlít a legjobban, mégis gyümölcsként alkalmazzuk, édes ételekben, süteményekben. A rebarbarából készíthetünk befőttet, sőt szörpöt vagy gyümölcsbort is.
Mérgező vagy gyógyító?
A rebarbara levelében jó néhány egészségre ártalmas vegyületet találhatunk, például oxálsavat, mely nagy mennyiségben károsíthatja a vesét, és hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához, emellett pedig fokozhatja az ízületi fájdalmakat is. Ha a rebarbara növény túlságosan hideg környezetbe kerül, akkor a levelekből a káros anyagok a szárba kerülhetnek, éppen ezért a rebarbarát tilos hűtőben tárolni!
A rebarbara szára azonban nemcsak kellemes ízű, frissítő és különleges csemege lehet, de az egészséges étrendbe is beilleszthetjük, mert igen jót tesz a szervezetünknek.
A kalóriatartalma alacsony, viszont találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, káliumot, folátot, B-, C- és K-vitamint is. Mivel zsírban és koleszterinben szegény, rostokban és mikrotápanyagokban viszont gazdag, különösen jót tesz a szívünk egészségének, segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, megakadályozza, hogy leszűküljenek.
A rebarbarában lévő antioxidánsok pedig a krónikus gyulladásos betegségek ellen védik az ereket, többek között úgy, hogy megelőzik, hogy a káros szabad gyökök károsítsák a sejteket. A rebarbara vas- és réztartalma serkenti az új vörösvérsejtek termelődését, ezzel pedig az egész szervezetre jó hatással van, hiszen így az oxigén és a tápanyagok is könnyebben eljutnak a sejtjeinkhez.
A rebarbara javítja az emésztést is
A rebarbara rost- és víztartalmának köszönhetően biztosítja a megfelelő bélmozgásokat, segít megelőzni a székrekedést, a puffadást, a hasi görcsöket, sőt egyes kutatások szerint még a bélrendszeri daganatok kialakulása ellen is hatásos.
A növény magas K-vitamin-tartalmának köszönhetően jót tesz az idegrendszernek, az agynak (és csökkenti a különböző neurodegeneratív problémák, pl. az Alzheimer-kór rizikóját), és a csontoknak is.
A rebarbarában lévő lutein nevű antioxidáns a bőrnek és a szemeknek is jót tesz, ezek a szerveink vannak ugyanis a leginkább kitéve a környezeti hatásoknak, így az oxidatív stressznek is.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek (így a rebarbara) hozzájárulnak ahhoz, hogy a súlyos problémák, például a daganatos betegségek rizikóját csökkentsük. Kutatások szerint pedig a rebarbarában lévő egyik fitonutriens, a physcion rendkívül hatékony lehet a daganatos sejtek ellen.
Sok más zöldséggel, gyümölccsel szemben a rebarbara "egészségesebb" lesz, ha fogyasztás előtt megfőzik vagy megsütik.
Borítókép: unsplash.com