Egy friss tanulmány alapján a kutyák háziasításában kulcsszerepet tölthetett be, hogy húsmaradékokkal etették őseink a farkasokat. 14-29 ezer éve, a jégkorszak szélsőségesen kemény telei alatt ez hozzájárulhatott, hogy az állatok az emberekhez szokjanak.
Maria Lahtinen, a Helsinki Egyetem munkatársa és kollégái egyszerű energiaszámításokat végeztek. A kutatók arra adtak becslést, hogy mennyi energia lehetett azon húsmaradékokban, melyeket az emberek hagytak, és amiket a farkasok is fogyaszthattak a jégkorszakban.
A szakértők abból indultak ki, hogy amennyiben a telek során az emberek és a farkasok ugyanazon állatokra vadásztak volna, az emberek nem háziasították, hanem megölték volna a ragadozókat, hogy enyhüljön a táplálékért folytatott verseny. Az eredmények alapján ugyanakkor néhány prédát, így a menyétféléket leszámítva az állatok több fehérjét biztosítottak, mint amennyit az emberek el tudtak fogyasztani. Ez azt jelenthette, hogy a maradékot a farkasoknak adhatták.
Bár a tél során az emberek húsfogyasztása nőtt, hiszen a növények kevésbé voltak elérhetőek, őseink előnyben részesíthették a zsíros húsokat a fehérjében gazdag ételekkel szemben. A farkasoknak ugyanakkor éppen proteinre volt szükségük, így a két faj idővel összeszokott, a ragadozók pedig végül az emberek segítőivé váltak.
Forrás: ng.hu