Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Eperrel az Alzheimer-kór ellen

Módosítva: 10/9/2024 1 perc AktuálisKutatásAlzheimer-kórgyümölcsökÖsszes cikk
A szamócában található pelargonidin segíthet az Alzheimer-kór prevenciójában.

Forrás: pexels.com/ Karolina Grabowska

A Chicago székhelyű Rush University Medical Center kutatói a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek alacsonyabb száma összefüggést mutat.

A pelargonidin egy gyulladásgátló hatású vegyület, amely a citokinképződés csökkentése révén fejti ki hatását. A kutatók erre az eredményre egy csaknem 25 éves, táplálkozási adatokat is tartalmazó adatbázis elemzésével bukkantak, amelybe 575 Alzheimer-kóros beteg adatait vitték fel. A betegek kognitív funkcióit évente mérték öt területen, és az eperfogyasztás hatása akkor mutatta a legnagyobb hatást, ha demencia még nem alakult ki, vagy csak enyhe fokú volt. Az APOE4 státusz (120 beteg) azonban felülírhatja a szamóca kedvező hatását, mert az APOE4 génnel rendelkező betegek esetében az asszociáció mértéke jóval kisebb volt.

A világon 50 millió főre becsülik a demenciával élők számát, a betegek jelentős része Alzheimer típusú primer demenciával küzd.