A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.
Hamvazószerdán – elsősorban a katolikus egyházban –, szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnapi körmeneten használt barkának hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak.
A katolikus egyház a régebbi szigorú szabályokon mára enyhített: szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő (ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól), valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén arra kéri 14 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst. Az eredeti nagyböjt legszigorúbb betartása a negyvenelés, mikor csak negyvenszer, tehát napi egyszer, napnyugta után eszik a böjtölő.A szabály csak az egészséges 18 és 60 év közöttiekre vonatkozik, a hústilalom 14 esztendős kortól kötelező.
A vegetarianizmus – mint fogalom és jelentékeny mértékben elterjedt táplálkozási gyakorlat –, európai első feljegyzései a Bibliából valók, amint megemlíti, hogy Isten az embernek, megteremtése után növényi táplálékot rendel.
Mire kell figyelnie annak, aki tartani akarja a böjtöt? Milyen veszélyei lehetnek a húsfogyasztás elhagyásának? Ajánljuk
korábbi cikkünket, amelyben részletesen is foglalkoztunk a témával.
A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.