Az amerikai Tufts Egyetemen az egyes élelmiszerek antioxidáns-kapacitását vizsgálták, vagyis azt, hogy melyik mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás – angol rövidítéssel ORAC – azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC-értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg.
Mint prof. dr. Szedlák-Vadócz Valéria, az orvostudományok doktora a Nutrition & Health című tudományos hírlevélben közzétette: a közelmúltig az ORAC-értékek tekintetében a hazánkban fogyasztott élelmiszerek közül az aszalt szilva tartotta a csúcsot, amelynek ORAC-értéke 5770.
A Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei közül a hazánkban is elérhető növények ORAC-listáját a fekete szőlő magja vezeti 50 000-es értékkel, csak ezt követi az aszalt szilva 5770-es, majd a mazsola 2830-as, a fekete áfonya 2400-as, a feketeszeder 2036-os, az eper 1546-os, a málna 1220-as, a szilva 949-es, a narancs 750-es értékkel, míg az alma esetében csupán 218-as értéket mértek. Szerencsére közeledik a bogyós gyümölcsök szezonja, de a finom fekete aszalt gyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak!
Forrás: https://www.paramedica.hu/